Det var en plan for helhetlig svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg i region Midt-Norge som styret vedtok i dag. Planen skal sikre fødende kvinner trygge fødsler og de nyfødet barna en trygg start.
Det ble ikke tatt stilling til hvilke endringer og eventueller nedlegginger som skal til for å gjennoføre planen.
- Les hele planen:
I planen foreslås det blant annet følgende for å utvikle fødeavdelingene:
Planen skal sikre fødende kvinner trygge fødsler og de nyfødet barna en trygg start.
- Kravet om robuste og stabile legemiljø ved fødeinstitusjonene krever minst 4-delt, helst 6-delt vaktording.
- Fast ansatte spesialister skal utgjøre hoveddelen av bemanningen. Ved vikarbruk skal faste vikarer benyttes. Det skal være kontroll av vikarers kompetanse og at vikarer skal beherske norsk eller nordisk språk.
- Fødselen skal foregå i sykehus med barneavdeling eller fødeklinikk når de risikoforhold som er definert i rapporten er til stede.
- Styret for Helse Midt-Norge RHF legger til grunn at hovedregelen skal være en fødeavdeling i hvert foretak.
Planen, som beskriver kvaliteten på tilbudet til fødende og nyfødte blir nå oversendt Helse- og omsorgsdepartementet som skal avgjøre om framtida blir slik styret i Helse Midt-Norge har vedtatt.
Direktør i Helse Midt-Norge Gunnar Bovim.
Foto: NRK.Dersom planen blir godkjent av departementet vil Helse Midt-Norge ta fatt på jobben med å finne ut hvilke endringer som må til i de enkelte helseforetakene.
– Dette vil vi gjøre i samarbeid med kommunene og brukere, sier direktør i Helse Midt-Norge Gunnar Bovim.
Det er han som kommer til å lede arbeidet med å sette planen ut i praksis.
Uro ved fødeavdelingene
Det har lenge hersket uro i begge trøndelagsfylkene hva denne planen kan før til. I utgangspunktet er det jobbet ut fra at hvert helseforetak ska ha en fødeavdeling, altså en i Møre- og Romsdal, en i Sør-Trøndelag og en i Nord-Trøndelag.
- Les:
- Les:
I Sør-Trøndelag er St. Olavs Hospital selvskreven på bekostning av Orkdal, men i Nord-Trøndelag er det ikke så selvsagt. I dag er det fødeavdelinger ved både Sykehuset Namsos og Sykehuset Levanger. I Levanger har de flere fødsler og egen barneavdeling, men det er ikke nødvendigvis det som blir avgjørende, sier direktør i Helse Midt-Norge Gunnar Bovim.
– Jeg vil ikke gå inn i diskusjonen om lokalisering, men vi må ta geografiske hensyn når vi skal bestemme hvordan framtidas tilbud til fødende og nyfødte skal være, sier Bovim.
- Fødselen skal foregå i sykehus med barneavdeling eller fødeklinikk når de risikoforhold som er definert i rapporten er til stede.
Foto: Colourbox.com