NRK Meny
Normal

Kutter avlastningstilbud dramatisk

Pårørende til utviklingshemmede i Trondheim fortviler etter kraftige nedskjæringer innafor tilbudet om avlastning.

Kommunaldirektør for helse og velferd Helge Garåsen i Trondheim kommune.

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen, hadde møte med de pårørende sent forrige måned.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

Geir Waage

Geir Waage (Ap), sier kommunen må finne en løsning på tilbudet.

Foto: Morten Andersen / NRK

I slutten av august ble det arrangert et møte mellom foreldre med sterkt psykisk utviklingshemmede barn og kommunaldirektør i Trondheim Helge Garåsen.

Bakgrunnen for møtet var et brev datert 25. juni om at den økonomiske situasjonen tvang kommunen til å gi mindre avlastning for foreldrene. De fleste hadde hatt avlastning annenhver helg, men nå er tilbudet redusert til hver sjette helg.

Mister tid med den øvrige familien

– Det er et faglig dårlig tilbud i utgangspunktet, og nå når det kuttes ytterligere blir det enda verre. Det betyr at familier som bruker disse avlastningshelgene på aktiviteter med andre barn, nå mister denne muligheten, sier leder i Norsk forbund for utviklingshemmede i Trondheim, Steinar Johnsen til NRK.

Det er økonomien som skaper problemer. Det er satt av for lite penger til driften av avlastningstilbudet. Nå er budsjettet overskredet, og kuttene kommer.

Venstres kommunalråd Jon Gunnes, skjønner godt at de som rammes er fortvilet.

– Det har vært en underlig saksgang i denne saken. De får et brev før sommeren om denne beskjeden, men man bør ikke behandle et slikt tilbud på så kort tid. Disse pårørende hadde helt sikkert kunne ha vært med på prosessen, sier Venstre-politikeren.

Håper å finne en løsning

Arbeiderpartiet beklager også situasjonen som disse familiene er kommet opp i.

Tilbudet blir ikke så mye redusert som først varslet, sier gruppeleder Geir Waage. De ønsker å finne en løsning.

– Det er to ting som må gjøres. Det ene er bedre organisering, mens det andre er mer penger. Så lenge man bruker mer penger enn det man har, så må man varsle de det gjelder. Nå prøver vi å få det til resten av året, men i 2016 må vi vurdere tilbudet, sier han.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.