NRK Meny
Normal

Kutt i tilbud etter ambulanseunderskudd

Ledelsen i Helse Midt-Norge varsler at underskuddet på over 100 millioner i ambulansetjenesten vil gå ut over behandlingstilbudet.

ambulanse

Ambulanse Midt-Norge styrer mot et underskudd på 126 millioner kroner det første driftsåret.

Foto: Ambulanseforum

Overgangen fra privat til offentlig drift av ambulansene har ført til store ekstrautgifter for Helse Midt-Norge.

Bare seks måneder etter at Helse Midt-Norge overtok ansvaret for ambulansetjenesten fra private drivere ligger det an til et underskudd på 126 millioner kroner i år.

Rammer pasientene

For noen dager siden sa overlege ved St. Olavs Hospital Svein Erik Gisvold til TV2 at underskuddet må gå ut over andre aktiviteter. Han er kritisk til at underskuddet kan gå ut over pasientene.

I dag bekrefter administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, at millionunderskuddet vil få konsekvenser i helseforetaket.

– Det er klart at dette tas av den samlede bevilgningen vi har til behandling, sier Haga til NRK.

Haga sier det mest sannsynlig ikke blir kuttet i kreft og akutt-tilbudet ved sykehusene i Midt-Norge. Han kan ikke si hvilke behandlingstilbud som kan bli rammet av ambulanseunderskuddet.

– Det har vi ikke noen beregninger på nå. Det må vi komme tilbake til, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, til NRK. Det er ennå ikke gjort vedtak om kutt i tjenestetilbudet.

Umulige å holde budsjettet

Avdelingssjef Erlend Sunderland i Ambulanse Midt-Norge sier de ikke klarer å holde budsjettet framover

– Med de rammer som er tildelt nå, så er det trange rammer. Det blir umulig å holde busjettet i 2013, sier Sunderland. Han bekrefter at underskuddet ser ut til å bli på 126 millioner kroner i år.

Utstrakt overtidsbruk, høyere pensjonskostnader enn tidligere og intern kompetanseheving er hovedårsakene til underskuddet, i følge Sunderland.

– Det er ingen grunn til bekymring for kvaliteten i ambulansetjenesten i Midt-Norge. Det arbeides nå for å redusere forbruket av overtid og Ambulanse Midt-Norge HF får tilført 50 millioner kroner for blant annet å dekke inn økte pensjonskostnader, sier fungerende adm.dir. i Helse Midt-Norge RHF, Torbjørg Vanvik.