Kunstsnø redder vinterferien

Planer om ski eller slalåm i vinterferien? Vi har sjekket forholdene i 20 skisentre i Trøndelag. Se bilder og rapport her.

Lierne skisenter

I Lierne er det nok med snø til å spenne på seg alpinskiene og kose seg i sola.

Foto: Johnny Holand

Tross lite snø er det fortsatt skimuligheter i vinterferien. Anlegg uten kunstsnø sliter på grunn av den milde temperaturen, mens de med snøkanoner har greie forhold etter omstendighetene.

SE OGSÅ: Bildeserie -vinteren som aldri kom

Snørike langrennsløyper

Har du lyst til å gå langrenn i vinterferien er det flere steder å besøke i Trøndelag. Her er noen av plassene som har vært heldig selv med mildt vær.

Knyken skisenter i Orkdal:

Knyken skisenter

Bilde fra Knyken i helga hvor det var full sol og fine forhold i skisporet.

Foto: Knut Arne Bakke


Leder i skiavdelinga ved Orkdal IL, Ola Dahl Johansen, forteller at det er greie forhold i løypa på grunn av kunstsnø, uten hadde det vært umulig. Løypa i Knyken er to kilometer lang.

– Vi har gode skøyteforhold i lysløypa men ikke i de klassiske sporene, sier Johansen.

Namdalseid:

Skiløypa Namdalseid

Fine løypeforhold på Namdalseid, ved elva Ferga ved Staven. Tråkkemaskinsjåfør Erling Einli (t.v) og leder i skigruppa Namdalseid, Jørgen Sæther (t.h).

Foto: Svein Tore Kolstad

Herbjørn Kolstad er skientusiast og forteller at på vestre side av elva Ferga er det ei skiløype på 6,5 kilometer som er preparert og klar til bruk.

– Løypa ligger langs en skogssti og det er godt med snø. Vi vurderer å lage flere skogsløyper til vinterferien, sier Kolstad.

Leksdal i Verdal:

I Leksdal er det ikke nok snø til at løypene rundt skianlegget i Marka kan brukes. Men Leksdal IL kan melde om fine skiforhold fra Hallemsvollen og innover til Vegenden. Der er det oppkjørt ei løype på tre kilometer.

Henningvola

Hvis man går cirka en kilometer opp fra skihytta ved Henningvola blir det greit skiføre, ifølge skientusiast Linda Bjørnes.

Foto: Linda Bjørnes

Henningvola i Steinkjer:

Linda Bjørnes fra Røra trener mye på ski sammen med hundene sine. Hun besøkte Henningvola i Steinkjer forrige onsdag og syntes det var greie forhold.

– Det er litt hardt fra morgenen av, men utover dagen blir det mykere. Det har kommet noen centimeter med snø de siste dagene og det hjelper på. Det er litt lite snø ved skihytta, men det blir bedre etter cirka en kilometer, i den såkalte rødløypa, forteller Bjørnes.

Steinkjer stadion:

– Stadion har ei løype på 2,5 km med kunstsnø, så der er det veldig fine forhold, forteller leder i Steinkjer Skiklubb, Benthe Asp.

Jardar Sandstad

Skientusiast Jardar Sandstad trives godt i skiløypene på Strandfjellet i Selbu.

Foto: Rune Berg

Selbuskogen skisenter:

I Selbu er det greit føre der hvor maskinene har kjørt. Leder i Selbuskogen Skiforening, Karin Galaaen, forteller at det er bra føre på vestsida.

– I lysløypene er det gode forhold og vi skal ha skiskole her i vinterferien for første til syvende trinn, sier Galaaen.

Ålen skisenter:

Daglig leder Håvar Sørdal forteller at de har en del langrennsløyper rundt alpinsenteret, og at det er nok snø til å gå på ski.

– Vi jobber med å lage langrennsløyper som kommer til å gå opp mot fjellet. Den heter Bør Børson-løypa og er cirka ni kilometer lang i slakk oppoverbakke, sier Sørdal.

Saupstad skisenter i Trondheim:

Saupstad

I kunstløypa på Saupstad holder mange idrettslag treninger, men også familier og skoleklasser bruker anlegget.

Foto: Ragnhild Bergsmyr

Jørgen Sandnes i Heimdal ski forteller at det er gode forhold i kunstsnøløypa på Saupstad. Løypa er 2,5 kilometer lang.

Bymarka

I Bymarka er det mulig å gå på langrenn på grunn av dugnad fra Trondhjems Skiklub.

Foto: Gry Haug Binde

Bymarka i Trondheim:

– I øvre del av Bymarka er det fine muligheter for å gå på ski i løypesystemet rundt Fjellsetermyrløypa og Henriksåsen, sier leder i Trondhjems Skiklub, Gry Haug Binde.

Der har løypegjengen i Trondhjems Skiklub jobbet dugnad med å holde løypene åpne i hele januar og februar.

Børgefjellsenteret i Rørvik:

Flere langrennsløyper er oppkjørt og preparert på Børgefjellsenteret, og bakkene i alpinanlegget kan også skilte med bra føre.

– Vi har hatt gode forhold siden november og det er fortsatt bra med snø, sier styreleder Reidar Nyvik ved Børgefjellsenteret.

For alpinentusiaster

På grunn av snøkanoner og greie værforhold kan noen alpinsenter tilby flotte bakker, til tross for den snøfattige vinteren

Meråker alpinsenter:

Meråker alpin

På Meråker alpinsenter er det godt med snø og folk koser seg i alpinbakkene.

Foto: Marina Størseth

– Det er kjempebra føre, vi har åpent i 70 prosent av anlegget, forteller driftssjef Arne Magnus Størseth.

Alpinsenteret har åpent fra fredag til søndag i vinterferien. Det er kveldskjøring tirsdag og fredag fra kl. 17.00 til 20.30. Ellers har de åpent hver dag fra kl. 10.00 til 16.00.

Oppdal skisenter:

Oppdal skisenter

Lørdag 8. februar skinte sola godt, og det var fine forhold i Oppdal.

Foto: Arnulf Erdal / Oppdal skisenter

Oppdal har hittil produsert 350 kubikkmeter med snø, og kommer til å lage mer mot vinterferien.

– Vi har supre forhold og forventer mye folk i vinterferien, sier Arnulf Erdal, daglig leder ved Oppdal skisenter.

I vinterferien holdes det åpent daglig i uke åtte og ni. Kveldskjøring holdes på onsdager og torsdager fra kl. 18.00 til 20.00 i Vangslia.

– Terrengparken er super med mange forskjellige hopp og rails. Jibberne roser oss for en flott park, sier Erdal.

Grong skisenter:

Grong skisenter

I Bjørgan i Grong kan du ta heisen helt til topps og sette utfor på en god mengde snø.

Foto: Tor J. Heggum

I Bjørgan i Grong er hovedsakelig familiebakkene, barneområdene og heisene opp til toppen åpne. I vinterferien holder de åpent fra kl. 10.00 til 16.00, og det blir også kveldskjøring torsdag og fredag fra kl. 18.00 til 21.00.

Tor Jørgen Heggum, driftsleder ved Grong skisenter, forteller at det er laget mye kunstsnø og at det har vært veldig bra forhold fra tidlig i desember.

– På grunn av fantastiske klimaforhold har det vært enkelt å lage kunstsnø. Vi forventer at det kommer opptil 600 besøkende hver dag i Bjørgan, sier Heggum.

Ålen skisenter:

Ålen skisenter

I fjellbygda Ålen er det gode alpinforhold i bakkene.

Foto: Håvar Sørdal

I Ålen har det vært fint vær de siste dagene. Daglig leder Håvard Sørdal forteller at de har hatt litt snø, og at det er greie forhold. Store deler av anlegget er åpent.

– Vi forventer bra trafikk i vinterferien. Vi ligger i et snøfattig område, men får likevel skryt for at det er gode forhold. Vi har snøkanoner, men trenger ikke bruke dem akkurat nå, sier Sørdal.

Skisenteret har kveldsåpent fredag 14. februar fra kl. 17.00 til 20.00. Ellers er det åpent hver dag fra kl. 10.00 til 16.00.

Vassfjellet skisenter:

Vassfjellet

I Vassfjellet er det fullt mulig å nyte vinterferien med ski på beina og sol i ansiktet.

Foto: Eskild Bjørklimark

– Her kan man absolutt kjøre ski i ferien. Det ligger an til at to til tre centimeter snø kommer neste uke. Da regner jeg med at vi får 500 til 600 besøkende hver dag, sier Per Eyvind Tellugen, driftsleder ved Vassfjellet skisenter.

Det går skibuss fra Sirkus shopping til Vassfjellet mandag, tirsdag og onsdag kl. 10 i vinterferien. Bakkene er åpne fra kl. 10.00 til 21.00 på hverdager, og fra kl. 10.00 til 16.30 i helgen.

Lierne skisenter:

Lierne skisenter

Det ventes fint vær og perfekt alpinforhold i vinterferien hos Lierne skisenter. Bildet er tatt 11. februar.

Foto: Johnny Holand

– Det er greit føre og alt er åpent. Vi har fått litt snø, men skulle gjerne hatt mer. Turløypene er bra, og det blir nok perfekte forhold for langrennsløpere i vinterferien, sier Johnny Holand, driftsleder ved Lierne skisenter.

Foreløpig er det nesten fullbooket på Lierne gjestegård.

– De som kommer til Lierne er mest alpinfolk, men en del går også langrenn, sier Holand.

Her er det dårlig skiføre

Til tross for at mange skisenter har det som plommen i egget, går andre i minus. Null snø betyr dårlig bedrift for mange skianlegg.

Nerskogen skisenter:

Nerskogen skiløype

Langrennsløypene i Nerskogen har mye is, men daglig leder mener det er mulig å gå på ski der.

Foto: Torleif Kristiansen

– En tredjedel av bakken er åpen, men vi trenger 20 centimeter med snø til før vi kan åpne resten av anlegget. Da kan vi bruke stort sett alle løypene. Det er tragisk at det er så lite snø, sier Torleif Kristiansen, daglig leder ved Nerskogen skisenter.

Nerskogen holder likevel åpent fra kl. 11.00 til 16.00 i vinterferien. De har også oppkjørte turløyper med utgangspunkt fra Nerskogen skisenter. Snøen er veldig hard, men det går an å gå der.

– Det er nesten ikke folk fordi det er OL og lite snø. Det har vært dårlig denne vinteren, vi har ikke opplevd noe sånt før, sier Kristiansen.

Overhalla:

– Vi holder stengt på grunn av null snø, sier daglig leder Rudi Peder Amdal.

Tydal skisenter:

– Det er elendige forhold. Veldig lite snø og 15 centimeter is. Det kommer nok ikke mange folk i vinterferien, sier driftsleder Jon Inge Aas.

Torsbustaden alpinsenter på Skogn:

Torsbustaden

I Torsbustaden alpinsenter er det veldig tørt og driverne håper hver dag på snø.

Foto: Ronny Klemetsen

Torsbustaden er stengt i vinterferien på grunn av svært dårlige forhold.

– Vi savner snøen. Det har vært en dårlig økonomisk sesong for oss. De faste driftsutgiftene blir ikke dekt og vi går i minus, sier frivillig dugnadsmann Ronny Klemetsen.

Gråkallen i Trondheim:

– Gråkallen Skileik åpner så fort vi får noen centimeter med snø. Her er det for hardt for lek og moro for øyeblikket, men vi er klare så snart det kommer litt snø, sier Gry Haug Binde, leder i Trondhjems Skiklub.

Lurer du på hvordan føret er i skiløypa nær deg, kan du sjekke det på skisporet.no.