Hopp til innhold

– Min generasjon er stolte av å være samisk, men det finnes fortsatt traumer i familiene

Det er en voksende interesse for samenes kultur i Norge, og torsdag åpner Kunsthall Trondheim ei ny utstilling med verk fra fem unge samiske kunstnere og Iver Jåks.

Carola Grahn og Göte Grahn

Carola Grahn og hennes far, Göte Grahn, står bak installasjonen «Sorgearbetet».

Foto: Grete Thobroe / NRK

Torsdag åpner utstillingen «noe beveger seg sakte i en annen retning» i Kunsthall Trondheim. Utstillingen viser frem verk av fem unge samiske kunstnere, og blant dem Carola Grahn.

Sammen med sin far, Göte Grahn, stabler hun opp skulpturen «Sorgearbetet».

– Det er en skulptur av ved. Det er et konseptuelt arbeid som handler om å erstatte psykisk, følelsesmessig arbeid med fysisk arbeid, noe man ofte gjør i kulturen jeg kommer fra, sier Carola Grahn.

– Finnes fortsatt traume

Helena Holmberg - direktør for Kunsthall Trondheim

Direktør for Kunsthall Trondheim, Helena Holmberg, pakker ut skulpturer av Iver Jåks.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Grahn kommer fra Jokkmokk, nord i Sverige, og en kultur hvor man ikke alltid har snakket så mye om det som er vanskelig, forteller hun.

– I stedet går man kanskje ut i skogen eller jobber. Man har ikke vært så dyktig til å sitte ned og prate om det som faktisk er vanskelig, sier hun.

Det er det Grahn vil fortelle med skulpturen «Sorgearbetet», som hun lager med sin far.

– Jeg mistet nylig min mamma. Vi sørger henne, og ved å arbeide sammen så er det en måte å være sammen uten ord. Ettersom det er konseptuelt så tenker jeg at denne historien også finnes i skulpturen, sier Grahn.

For dem handler det om å være sammen og å ta del i en utstilling som hyller samenes 100-årsjubileum. For selv om samer i dag er stolte av sin opprinnelse, har undertrykkingen satt sine spor.

– På svensk side av Sapmi har vi hatt problemer, spesielt med unge reineiere som har tatt livet sitt på 2000-tallet, men jeg tror det ligger lenger tilbake. Det har vært mye skam, men nå er vi på vei tilbake. Min generasjon og de yngre er veldig stolte av å være samisk, men det finnes fortsatt traumer i familiene, sier Grahn.

Rotinstallasjon av Sissel M. Bergh hos Kunsthall Trondheim

Denne rotinstallasjonen av Sissel M. Bergh gir uttrykk for konsekvensene av å miste sine forbindelser til fortiden gjennom historie og språk, skriver Kunsthall Trondheim på sine nettsider.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Ment å falle sammen

Utstillingen stiller også ut verk av Sissel M. Bergh, Ragna Misvær Grønstad, Niilas Helander og Silje Figenschou Thoresen. I tillegg er et helt rom viet til en av de mest kjente og innflytelsesrike samiske kunstnerne, nemlig Iver Jåks.

Iver Jåks skulptur

Iver Jåks vies et helt rom under utstillingen i Kunsthall Trondheim. Han er spesielt kjent for sine små skulpturer.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Utstillingstittelen «noe beveger seg sakte i en annen retning» refererer både til Jåks tanker om kunst og til en voksende interesse og respekt for samisk kultur.

– Jåks var interessert i prosesser og hvordan ting skjer. Iblant la han for eksempel verk utendørs og la været påvirke materialet, sier direktør ved Kunsthallen, Helena Holmberg.

Han er spesielt kjent for sine små skulpturer.

– De er relatert til dagliglivet på den måten at det finnes en ide om forandring og livets gang. De er alle ment å falle sammen til slutt, sier Holmberg.