NRK Meny
Normal

Kun tre lag vet hvor de spiller neste år

På søndag avgjøres alt i første divisjon. Med unntak av nedrykksklare Hønefoss og opprykksklare Brann og Sogndal, er det ingen lag som med sikkerhet kan si hvilken divisjon de spiller i til neste år.

Ranheim går opp til 3-1 mot Bryne

Ranheim kjemper om opprykk, mens Bryne kan rykke ned. Her fra Ranheims 4-1 seier forrige runde.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Ranheim møter opprykksutfordrer Sandnes Ulf på bortebane. Vinner Ranheim er de sikret hjemmekamp i kvalifiseringsspillet til Eliteserien. Taper de 3-0 er de ute om Hødd slår Brann i Bergen.

– Det er viktig for oss å få hjemmekamp i kvalifiseringen. Derfor går vi for seier. Jeg tror ikke vi kan møte opp til en bortekamp å gå for uavgjort, eller begrense et eventuelt tap. Vi må forsøke å styre spillet og angripe, for det er da vi er best, sier Ranheim-trener Ola By Rise.

Ola By rise

Ola By Rise og Ranheim går for tre poeng mot Sandnes Ulf på søndag.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

I motsatt ende av tabellen kjemper Levanger. Laget så fortapt ut for noen runder siden, men har klart å snu skuta etter tre strake seire. I siste runde venter den suverene seriemesteren Sogndal.

– Det vil bety mye for klubben om vi klarer å holde oss. Vi har et langsiktig perspektiv på at vi skal være nummer to bak Rosenborg i Trøndelag innen 2017, sier trener Andreas Holmberg.

Bendik Bye har scoret i Levangers tre siste kamper, som alle har endt med seier. Holmberg tror Bye blir tungen på vektskåla også mot serievinner Sogndal.

– Han kommer til å score. Han er en målscorer av rang som har utviklet seg mye denne sesongen. Det blir tøft mot Sogndal, men vi har slått de tidligere i år. Vi skal holde oss.

Andreas Holmberg

Andreas Holmberg tror Levanger klarer seg uten hjelp fra andre lag.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Om Levanger skulle tape kampen er det fortsatt store muligheter for at de klarer seg. For at Nord-Trønderne skal rykke ned, må Bærum slå Bryne på bortebane, samtidig som Follo tar poeng mot opprykksjagende Jerv i Grimstad.

Laster innhold, vennligst vent..

Det er mye som kan skje i begge ender av tabellen. Slik spilles resten av siste serierunde:

Bryne - Bærum

Red nedrykksduell. Jærbuene klarer seg med uavgjort, mens Bærum må vinne for å holde seg i divisjonen. Bryne kan klare seg uten poeng, men trenger da hjelp av Jerv.

Hønefoss - Åsane

Hønefoss har allerede rykket ned, mens mye skal gå galt om Åsane for de må ned en divisjon. Strømmen, Bryne, Fredrikstad, Follo og Levanger må alle vinne sine kamper for at Åsane skal rykke ned.

Jerv - Follo

Jerv er sikret kvalifiseringsspill med seier, mens Follo må ta minst ett poeng for at de skal holde seg. Da er de avhengig av at Levanger taper sin kamp mot Sogndal samt at Bærum ikke slår Bryne. Med seier er de sikret så lenge ikke alle lagene rett foran på tabellen vinner sine kamper.

Strømmen - Kristiansund

Kristiansund er klare for kvalik selv med tap. Strømmen klarer seg med seier, mens uavgjort eller tap åpner for at de kan rykke ned. Da må alle lagene bak på tabellen vinne sine kamper.

Fredrikstad - Nest Sotra

Nest Sotra er avhengig av at Bryne og Levanger ikke tar poeng i sine kamper. Taper begge lagene klarer strilene seg med tomålsseier borte mot Fredrikstad. Da vil også Fredrikstad være sikret, siden Bryne og Levanger ender bak på tabellen.

Brann - Hødd

Brann er klare for Eliteserien, mens Hødd klarer kvalifisering med seier. Taper Hødd kan ikke Sandnes Ulf ta poeng mot Ranheim. Da havner laget fra Ulsteinvik utenfor kvalifisering.

Alle kamper går søndag klokka 13.