Hopp til innhold

Kun fem prosent av disse blir til mat

Av de 3,5 millioner verpehønene som avlives hvert år i Norge, blir bare fem prosent til menneskemat. – Et etisk dillemma, sier forsker.

Hønsehus

Når verpehønsene er utrangerte, går de aller fleste av dem til gassing og destruering.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Når norske verpehøns har lagt sitt siste egg, blir 95 prosent av dem gasset i hjel og ender som spesialavfall. Kun fem prosent slaktes og blir til menneskemat.

Hallgeir Skjørstad

– Dette er jo god mat, sier eggprodusent Hallgeir Skjørstad.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Dette er jo mat. Et par timers flyreise unna er det er mangel på mat, sier eggprodusent Hallgeir Skjørstad, som ikke skjønner hvorfor vi ikke kan utnytte det han mener er god mat.

LES: Spår tøffere kamp om maten i Norge

– Lett å få solgt hønsekjøtt

I stedet for å gasse hønsene sine, har Skjørstad begynt å levere dem til slakting hos Ytterøykylling AS i Nord-Trøndelag. Firmaet har økt produksjonen av hønseslakt fra 50.000 i 2009 til 275.000 i år.

– Det er veldig feil å kaste kjøtt. Det er mye bedre at det blir slaktet og brukt til menneskeføde, sier daglig leder Lasse Kjønstad.

Han sier det er lett å få avsetning på det billige hønsekjøttet, og at de ønsker å ta imot flere høner til slakting.

– Det er ikke noe problem for oss å omsette opp til 600.000 høns i året.

LES: Oppskrift på hønsefrikassé

Kan også bli til kosttilskudd

Kirsti Greiff

– Hønsekjøtt har en god næringssammensetning av fett og proteiner, sier Sintef-forsker Kirsti Greiff.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Ytterøykylling deltar i Sintef Fiskeri og havbruk sin forskning på utnyttelse av verpehøns. For hønsekjøtt har en god næringssammensetning av fett og proteiner, som gjør det egnet både som mat og som ingrediens i mat, fôr eller gjødsel.

– Vi ser på det som et etisk dillemma at mye av dette går til spille, sier forsker Kirsti Greiff.

Hun forteller at de ikke nødvendigvis trenger å bruke kjøttet, men at de kan ta ut proteinene og lipidene og bruke det i fôr eller som kosttilskudd for mennesker.

– Så vi kan få bodybuildere som har bygget seg opp på norsk hønseprotein?

– Ja, det hadde vært fint! Men det spørs om vi hadde måttet endre litt på produktnavnet, ler Greiff.

LES: Vil stanse overproduksjon av egg

Ytterøykylling

Ytterøykylling i Nord-Trøndelag får solgt alt hønsekjøtt de slakter og selger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK