Hopp til innhold

Kulturvinner Røros priser dugnaden og lidenskapen

Mange faktorer spiller inn for å gjøre Røros til landets beste kulturkommune. Utviklingssjefen i kommunen trekker frem dugnadsånd, god planlegging og modige politikere som oppskriften på kultursuksessen.

På Rørosmartnan

Rørosmartnan er utvilsomt et trekkplaster for mange kulturuttrykk.

Foto: Knut Dreiås

Røros har for tredje gang fått æren av å bli Norges beste kulturkommune. Det er Telemarksforskning som har rangert kommunen i en kulturindeks.

De har målt antall kunstnere, kulturarbeidere, museumstilbud, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole og den kulturelle skolesekken, sentrale tildelinger og frivillighet.

En god sirkel

Vinterfestspillene på Røros 2011

Vinterfestspill i Bergstaden har fått sitt kjernepublikum.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

– Dette er artig, sier utviklingssjef i Destinasjon Røros, Hilde Bergebakken.

Hun er ikke i tvil om at suksessen dreier seg om dugnad og lidenskap.

– Det blir litt slik at mange har spelet Elden i sitt hjerte, andre har Vinterfestspill. Det er bredde og det er arrangement nesten i alle årets måneder. Vi har en frivillighet som virkelig stiller opp med utallige dugnadstimer, og vi har lært oss å pleie frivilligheten.

Verdensarven

Røros

Røros har mange bygg som skal tas vare på slik de er.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det er heller ingen tvil om at Røros trekker til seg turister. Byen har en spesiell og interessant historie. Den har verdensarvstatus, og har som en følge av det bevart og vedlikeholdt sitt særpreg.

– Ja, turistene spiller en ganske stor rolle, men det er en gjensidighet. Når arrangementene har god kvalitet, kjennes det godt å få turister til å besøke det. Når det er mange besøkende, er det lett å få til flere arrangement.

– Det er få plasser i landet som har så mange kulturelle tilbud så ofte og har så mange som kommer utenfra, sier Anders Reppe.

Han har bodd i Bergstaden i fire år.

– Jeg ble forbauset da jeg flyttet hit fordi det skjedde ting så ofte og at byen dyrker individualitet og arv og kultur.

– Det skjer mye og ofte, og ungene har mye å velge i, sier Solfrid Ødegård.

– Modige politikere

Bergebakken mener politikerne på Røros har vært modige og fått til langsiktige planer.

Røros

Røros har blitt et ettertraktet turistmål.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– De har satset slik at vi kan bruke kirka med dens særpreg, vi har fått arenaer som kultur- og konferansesenteret Storstuggu og Verket, et av Midt-Norge største messearealer. Det er tilrettelagt for konserter og arrangement. Dette fungerer godt sammen med frivilligheten, utallige dugnadstimer og sponsing fra næringslivet.

Nær bunnen

På Trøndelagskysten ligger også Snillfjord kommune. Her er de nær en bunnplass på kulturbarometeret. Fjerde nederst i år, litt dårligere enn i fjor. Det tar ordfører Anders Johan Krokstad (Sp) med stor ro.

Fra Vennaknubben (404moh) med utsikt over Vennastranda og Ytre Snillfjord

Fra Vennaknubben (404 m.o.h) med utsikt over Vennastranda og Ytre Snillfjord.

Foto: Tor Arne Volden

– Slike målinger varierer ganske mye. Det er ikke sikkert det gir så nyansert bilde. Vi har stor aktivitet i lag og foreninger, men folk som skal på store kulturarrangement drar inn til Trondheim Kino har vi ikke, sier han.

Snillfjord er en liten kommune preget av fjell og fjordarmer. Det er knapt 1000 innbyggere og bebyggelsen er spredt. Men tilflyttinga har økt i år. Utfordringa er færre barn i skole og barnehage.

– Folk som kommer hit og bor her er nok mest interessert i det vi har mest av. Natur og friluftsliv, sier Krokstad.