Effekten av kunst- og kultur er imidlertid ikke den samme mellom menn og kvinner, konkluderer forskere ved NTNU i Trondheim.
Menn føler seg mer lykkeligere og sunnere etter å ha vært tilskuere på konserter eller utstillinger, mens effekten blant kvinner er størst når de selv deltar aktivt ved å spille instrumenter eller lage kunst, viser undersøkelsen som er gjengitt i siste utgave av British Medical Association's Journal of Epidemiology and Community Health.
Utdanning og økonomi har liten innvirkning
Forskerne ved NTNU i Trondheim, under ledelse av Koenraad Cuypers, bygger sine konklusjoner på informasjon fra drøyt 50.000 voksne trøndere.
Deltakerne i undersøkelsen fikk detaljerte spørsmål om hva de brukte fritiden på, og om hvordan de vurderte sin egen helse og lykke og hvilke plager de slet med.
Resultatene var entydige og viste en klar om enn noe uventet sammenheng: Mens det er en klar sammenheng mellom kulturelle aktiviteter og lykke, har utdanningsnivå og økonomi liten innvirkning på folks lykkefølelse.
Mindre depresjon
– Etter å ha justert for relevante forvirrende faktorer, blant dem sosioøkonomisk status, virket det som om kulturell deltakelse helt uavhengig kan knyttes til god helse, lite depresjon og fornøydhet med livet, konkluderer NTNU-forskerne.
– Resultatene indikerer at man kan rettferdiggjøre bruk av kulturelle aktiviteter for å fremme god helse og som et ledd i helsetilbudet, mener de.
Flere spørsmål gjenstår imidlertid å finne svar på, først og fremst det helt grunnleggende spørsmålet om hvorvidt folk er lykkeligere og friskere fordi de er kulturinteresserte, eller om de er mer kulturinteresserte fordi de er lykkelige og friske.
(NTB)