Malin Skjolde, Mari Hauge Einbu og Mari Haugen Smistad
Foto: BERRE v/Jens Westbye

Kultur i Trøndelag

Oppsummert

OPPSUMMERT: Her får du siste nytt frå kultur og underholdning i Trøndelag. Har du tips? Send de gjerne på e-post til trondelag@nrk.no.

 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK
 • Penger til dukkefilmserie

  Produksjonsselskapet Klipp og Lim får til sammen 750.000 kroner til å lage en dukkefilmserie fra Trondheim. Bug City skal bli en mørk komedie om ting vi bekymrer oss over i dag. Regissør Jøran Wærdahl lover det skal handle om både utrydningstrua arter og klimaflyktninger blant annet.

  Skaperne bak Bug City
  Foto: Klipp og Lim AS
 • Verneverdig klinkbåttradisjon

  Den nordiske klinkbåttradisjonen har havnet på Unescos liste over verneverdig kulturarv. Byggeteknikken har vært brukt i nær to tusen år.

  Museet kystens arv på Stadsbygd i Indre Fosen sitter på spisskompetanse, og leder ved båtbyggeriet på museet, Einar Borgfjord, sier det betyr mye at klinkbåttradisjonen havner på lista.

  Alle de nordiske landene har gått sammen om søknaden til Unesco.

 • Hilmarprisen til Tuva Syvertsen

  Tuva Syvertsen mottok i går kveld Hilmar Alexandersen musikkpris 2021. Hun beskrives som noe så eksotisk som en folkemusiker fra Oslo. Hun lærte tidlig å spille hardingfele, og er kjent som frontfigur og sanger i Valkyrien Allstars. Juryen har også vektlagt at hun har et stort hjerte for å hjelpe andre musikere opp og fram.

  Tuva Syvertsen
  Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Kveldens siste Midtnytt

Kveldens siste Midtnytt