Hopp til innhold

Kuldestorm iset ned laksemerdene

Sjelden kombinasjon av sterk vind og streng kulde førte til kraftig ising på Frøya i Sør-Trøndelag.

En ansatt slår is av merdekanten på et oppdrettsanlegg på Frøya.

En ansatt slår is av merdekanten på et oppdrettsanlegg på Frøya.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Nediset molo

Vekta til installasjoner over havflaten kan raskt doble seg flere ganger når isen bygger seg opp.

Foto: Karl-Idar Berg

Lørdag blåste det liten storm mens temperaturen sank ned mot 12 minusgrader. Den uvanlige værkombinasjonen førte til sterk ising på laksemerdene, fordi sjøvannet frøs til is da sjøsprøyten slo over merdene.

- Vi var utpå og hakket løs store isklumper, sier oppdrettssjef Bjørn Larsen i Salmar AS på Frøya. Han har aldri sett liknende isforhold.

- Utstyret er lagd for å tåle ekstreme forhold. Det var aldri fare for at merdene skulle synke ned i sjøen, slik at laksen kunne rømme, sier Larsen.

Farlig for fartøy

Isen klumpet seg rundt flyteelementer og gjerder av plast og stål som stikker opp over vannet. Ising skjer når sjøsprøyt fryser i kald luft. Isen kan vokse svært raskt, noe som kan være farlig for fartøy som da får et høyt tyngdepunkt. Men for nedsenkte installasjoner som laksemerder er ikke ising noe problem i følge Bjørn Larsen.

- Det er fordi isen smelter når merdene synker ned i det relativt varme sjøvannet , som holder mellom fire og fem varmegrader, forklarer Bjørn Larsen.

- Det er fortsatt is i dag, men den vokser ikke like fort fordi sjøen nå har roet seg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Frossent vannrør

Frosten kan føre til store vannskader innomhus.

Foto: NRK

Frosne vannrør

Den sterke kuldestormen har også ført til frosne vannrør i flere enn 30 boliger. Det er svært sjelden kulda blir så sterk i kystkommunen Frøya.

– Nå er det rimelig hektisk, ja. Mye frost og frosne vannrør, sier rørlegger Håkon Aas i Aas Rørlegger på Sistranda. Firmaet hans har tre rørleggere i full sving med å gi folk vannet tlbake.

De første telefonene kom allerede fredag ettermiddag. I hele helga og i dag har rørleggerbedriften vært fullt opptatt med å tine frosne vannrør. Situasjonen er den samme hos konkurrenten

Tar en hvil

– Vi har hatt ti til femten oppdrag bare siden i går kveld, sier Endre Gynnild i Frøya Rør- og Sveiceservice As, som holder til i Dyrvik på Frøya. Vi ringer han når han er hjemme en kort tur for å få en hvil.

– I halvparten av tilfellene har vannrør frosset inne i kjellere og under hus i krypkjellere. Streng kulde alene fører er som regel ikke nok til at rørene fryser til. Den sterke vinden har derimot ført til at kulda kulda trekker inn i bygningskonstruksjon.

Endre Gynnild sier mange glemmer å ha på varme i kjellere når frosten kommer.

– Her ute på kysten er det nok mange hus som ikke er helt tette.

Fryser i bakken

Mange steder har vannet frøsset i vannledninger i grunnen.

– Når vannledningene inn til hvert hus fryser fører vi inn en innvendig slange med en dyse i enden hvor vi sprøyter inn varmtvann. Det tiner som regel isen inne i rørene, forklarer rørlegger Endre Gynnild.

– Fører frosten til mange vannskader, når rørene sprekker?

– Det gjelder mest innvendige kobberrør. Utvendige plastrør tåler kulda bedre. Plasten utvider seg når vannet fryser, og går tilbake igjen når det tiner, sier Endre Gynnild.

– Også nye anlegg med innvendige plastrør har berga bra.

Graver for grunt

Også tidligere i vinter har Frøya opplevd streng kulde. Da gikk det bra fordi det hadde kommet mye snø som isolerte bakken.

– Mildværsperioden nylig førte til at vi mistet mye av snøen. Når vi får kulde på nytt så må det gå galt, sier Toril Aas, butikkansvarlig ved familiebedriften Aas Rørleggerservice på Sistranda.

Ektemannen Håkon Aas tror folk har vært godt vant ute med milde vintre ute på kysten.

– Det er mange år siden vi har sett en slik ekstrem værkombinasjon. Mange av vannledningene er gravd ned for grunt. Vi har nok vært for slepphendte med å grave dypt nok i tidligere tider her ute på kysten, sier rørlegger Håkon Aas på Sistranda.