Da kongeparet ankom Ravnkloa i dag ventet det kulturelt program. Her var det både kunst og musikk, men også mat.
Liantunet og kokk Inge Johansen serverte Trondhjæmfrokost med knekkebørd med en dipmix av persille, sellerirot og spinat og kålrot og løk.og Trondhjæmssmudi.
– Vi serverer i dag Trondhjæmsfrokost, så det blir spennende å gi til Kongeparet og ikke minst til barnebarna. Vi ønsker å vise frem matkultur. Trondhjæmsfrokost er inspirert fra Oslofrokost som på 30-tallet var en næringsrik frokost for barna i Oslo. Oslofrokost ble et internasjonalt begrep, så nå håper vi Trondhjæmsfrokost blir det også, forteller Inge Johnsen.
I tillegg måtte kongefamilien sykle sin egen smudi. Sykkelen som er koplet til blenderen ble svært populært blant barnebarna.
– Ved å sykle sin egen smudi får de en rettferdig frokost i forhold til miljø, svinn, fattigdom og kroppen sin. Det kongeparet får oppleve her er en vanlig dag på Liantunet som vi kaller for Matnyttigskoledag, avlsutter han.
Oppskriftene fra matveien finner du her.
Hjemmelaget knekkebrød
4 dl sammalt hvete, grov
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann
1.Sett stekeovnen, helst på varmluft, på 160 °C.
2.Bland sammen mel, havregryn, solsikkekjerne, sesamfrø, linfrø og salt. Rør inn vannet og fordel blandingen på stekeovnsplater(2 stk) kledd med bakepapir. Bruk slikkepott eller en vætet flat kniv og fordel blandingen jevnt utover.
3.Fordel/skjær i passende biter, gjerne med en pizzaskjærer, slik at det blir markert en viss oppdeling. Stek begge platene samtidig i 1 time og 10 minutter.
4.Etter halvgått steketid tar du ut platene. Bruk en saks og klipp de halvstekte knekkebrødene fra hverandre.
5.La stekeovnsplatene bytte plass i ovnen. Stek så videre til knekkebrødene er sprø. Bruk gjerne saksen igjen om knekkebrødene henger sammen etter siste stekingen. Da får du fine, jevne kanter.
6.Skulle knekkebrødene ikke være helt gjennomsprø etter endt steketid, kan du brekke de fra hverandre og la de ligge i stekeovnen videre på 100 °C med døren litt på gløtt. På denne måten vil de tørke ytterligere.
7.Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevar dem i tett boks eller glass.
Trondhjæms smudi
Til en full blender trenger du;
4 dl Tjukk-mjølk
4 dl Mikkelhaug Eplemost
1 dl Mikkelhaug Blåbærdrikk
2 bananer
1 dl frosne blåbær
2 dl frosne bringebær
14 stk frone jordbær
Ha alle ingrediensene i blenderen og la det blandes til du får en glatt og jevn smudi.