Hopp til innhold

Trønderske skoleelever inspirerte

Kronprins Haakon ble inspirert etter møtet med elever fra videregående skoler i Sør-Trøndelag. Temaet var Dignity Day.

Kronprins Haakon og fylkesordfører Tore O Sandvik på Byåsen videregående skole

Kronprins Haakon og fylkesordfører Tore O. Sandvik på Byåsen videregående skole

Foto: Tine Nilsen / NRK

Kronprins Haakon var foredragsholder på et kurs i verdighet på Byåsen videregående skole i Trondheim.

– Vi fikk høre mange sterke historier, sa kronprinsen etterpå.

Teamaet var hva elevene selv ønsker å gjøre for å styrke sin egen og andres verdighet. Her var det elever fra sju skoler i Sør-Trøndelag, skoler som skal gjennomføre Global Dignity Day, et prosjekt som blant annet samarbeider med den holdningskapende organisasjonen MOT.

– Verdighet er det viktigste stikkordet for å skape en bedre verden. Litt av tanken er at vi skal høre fra dere om hva dere mener er viktig for verdighet, sa kronprinsen til en fullsatt sal.

Ble inspirert

Elevene brukte tid sammen med kronprinsen i samlinger og i gruppearbeid der de fortalte historier om verdighet, respekt og stolthet, og historier om det motsatte.

– Etter dette får jeg enda sterkere tro på framtida. Dette var inspirerende, sa kronprinsen.

Han undertstreker at Dignity Day er et opplegg for å skape prosesser og diskusjoner. Det skal ikke stå to streker under svaret, men historiene og tankene skal tas med videre.

Mange ressurser

– Min opplevelse er at bor mange ressurser i ungdommen. Det er fint å se at de kan reflektere over noen av de viktigste utfordringene verden står overfor, og at de kan formidle tanker om dette selv.

Vi har gjort dette i 40 land og det er påfallende hvor likt ungdom tenker. Historiene kan være ulike, men de handler om det samme, sa kronprinsen.

Starten på nye viktig

– For oss er dette starten på noe viktig. Det er fantastisk at kronprinsen fronter dette, sier rektor ved Byåsen videregående skole, Knut Wold.

– Verdighet betyr mye for oss, sier nestleder i elevrådet Kevin Chinga Sepulveda.

Han var en av dem som fikk ta imot kronprinsen på skolen. Og ikke minst, han holdt selv et innlegg om det å hjelpe andre. Hans familie i Chile ble rammet av det store jorskjelvet der.

– Det at vi klarte å sende dem mat og klær er viktig for dem, og ikke minst at de vet at de har støtte fra andre land, sa han til elevene og kronprinsen.

Samme verdigrunnlag

Rektor Knut Wold sier at Dignity Day passer godt inn i opplegget på Byåsen videregående sole.

– Vi har arbeidet med mobbing og lignende tema lenge. Vårt slagord er at alle er unike og spiller på lag. Det er verdigrunnlaget skolen har i dag, sier Wold.

Global Dignity ble etablert i 2006 av kronprins Haakon, Professor Pekka Himanen (Finland) og leder av Opreation Hope, John Bryant (USA). Alle tre er med i nettverket Young Global Leaders, som springer ut av World Economic Forum.

Global Dignity er en uavhengig, ideell og politisk nøytral organisasjon. Visjonen er å virkeliggjøre retten all mennesker har til å leve verdige liv. Hovedaktiviteten er å legge til rette for gjennomføringen av Dignity Days på videregående skoler 20. oktober hvert år. I fjor ble det gjennomført i 30 land.

- Hvordan hver av oss kan bruke vårt eget liv for å gjøre det bedre for andre, er en av grunntankene i dette, sa kronprinsen.