Kronprins Haakon åpnet ISFiT

Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim har i flere år prøvd å få kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit. I år klaffet det for begge.

Video Kronprinsen åpner

Kronprins Haakon kom for å åpne den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) fredag. ISFiT-president Jørgen W. Thorsen og organisasjonssekretær Lotte Skolem fikk æren av å ta i mot kronprinsen.

Kronprins Haakon åpnet ISFiT i en fullstappet Storsal på Studentersamfundet i Trondheim fredag.

Kronprinsen fikk jubel og applaus fra samme talerstol hvor han for få måneder siden ropte ut "Ærede Storsal, jeg er medlem".

Klaffet for både Mette Marit og Haakon

– Vi har prøvd å komme på Isfit flere ganger før uten at det har passet. Men i år passet det plutselig for begge to, sa Kronprins Haakon til NRK.no i Studentersamfundet i Trondhjem.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har vist interesse og engasjement for studentfestivalen, som i år dreier seg om temaet global helse.

– Det gir mye mening i å være her. Studentene legger ned et kjempeimponerende arbeid i dette arrangementet. Et utrolig spennende og viktig arbeid.

Kronprinsessen kommer på torsdag

Torsdag i neste uke kommer kronprinsessen til Trondheim for å snakke om utfordringene rundt HIV og AIDS.

– Det er en enorm anerkjennelse at kronprinsparet kommer. De har et brennende engasjement for temaet og de kan bidra med mye. De kommer ikke bare for å si hei, så dette er stor stas, sier ISFiT-president Jørgen W. Thorsen.

Studentfestivalen har i år fått flere søknader om deltagelse enn noen gang.

4 300 personer har spurt om å få være med, og på deltagerlisten står det oppført over 500 personer fra 104 forskjellige land.

Ikke om Egypt

Ett av landene studentene kommer fra er Egypt, men kronprins Haaåkon ville ikke kommentere utviklingen i landet, av konstitusjonelle grunner.

– Min rolle er ikke politisk, så det overlater jeg til politikerne.

Kronprinsen uttalte seg derfor generelt om det som er tema for Isfit-festivalen, og som er tema for hans deltakelse i Global Dignity-organisasjonen.

– Jeg ser tre viktig ting. Vi må lære oss å se på oss selv på en konstruktiv måte, for hvordan kan vi se på andre positivt om vi ikke kan se på oss selv på en positiv måte?

– Det andre er hvordan kan vi løfte andre mennesker, og få det beste ut av andre, selv om vi er veldig uenige med dem og de begår forferdelige overtramp. Hvordan kan vi komme dem i møte og få ut det beste i hver person?

– Og det siste er hvordan kan vi ta vare på verden. Vi er en del av naturen, som mennesker. Å ta vare på naturen er å ta vare på oss selv.

ISFiTs oppdrag

Kronprinsen fikk også spørsmål om hva han hadde lært på ISFiT.

– Jeg har lært hvor utrolig viktig det er å ha en samtale hvor vi fokuserer på det vi har felles, i stedet for det som splitter oss, var hans oppsummering.

ISFiT-festivalen er 100 frivillig drevet av studenter, og har blant annet som mål å bidra til bedre kommunikasjon og samarbeid uavhengig av landegrenser.

– Gjennom ISFiT kan man få et perspektiv på verden som man ellers ikke får. Vi tror vi kan gjøre verden litt mer forståelig og sørge for en bedre dialog mellom studenter, sier kultursfjef Elin Kathrine Saunes.