NRK Meny
Normal

Kritiserer rusomsorgen

Behandlingstilbudet for rusmisbrukere i Nord-Trøndelag er elendig. Det mener både misbrukerne, og familiene deres.

Narkotikamisbruk
Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

- Ventetida for å få behandling er altfor lang, sier Heidi Normann Austad i Foreningen Mot Stoff på Innherred.

Frykter døden

Det er mange, både pårørende og misbrukere, som fortviler. For enkelte må regne med minst ett års venting før de kan få hjelp. I ventetida begår de lovbrudd for å finansiere dop, mens familiene lever i frykt. - Vi er jo livredde for å miste dem, og for at de skal dø, sier Heidi Normann Austad.

Motivasjonen for å bli rusfri blir også dårligere når ventetida er så lang. - Enkelte har jo brukt 10-15 år på å finne ut at de vil bli rusfrie, men så mangler hjelpeapparatet, sier hun.

Bedre ettervern

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Knut Reitan / NRK

Foreningen mot stoff etterlyser også et bedre ettervern for rusmisbrukerne. - Det handler ikke bare om å slutte med rusen. De skal lære seg å leve også, sier Normann Austad.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil satse mer på rusomsorgen. - Men det kan se ut som om han har et godt stykke igjen. Først og fremst må vi flere behandlingsplasser, krever Heidi Normann Austad.

Kortere ventetid

Direktør i Rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad, sier ventetida er langt kortere i dag. - Akkurat nå er den gjennomsnittelige ventetida for rusbehandling tre måneder i Midt-Norge. For metadonbehandling er ventetida fire måneder, sier Hårstad.