NRK Meny
Normal

Kritiserer rusomsorgen

Behandlingstilbudet for rusmisbrukere i Nord-Trøndelag er elendig. Det mener både misbrukerne, og familiene deres.

Narkotikamisbruk
Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

- Ventetida for å få behandling er altfor lang, sier Heidi Normann Austad i Foreningen Mot Stoff på Innherred.

Frykter døden

Det er mange, både pårørende og misbrukere, som fortviler. For enkelte må regne med minst ett års venting før de kan få hjelp. I ventetida begår de lovbrudd for å finansiere dop, mens familiene lever i frykt. - Vi er jo livredde for å miste dem, og for at de skal dø, sier Heidi Normann Austad.

Motivasjonen for å bli rusfri blir også dårligere når ventetida er så lang. - Enkelte har jo brukt 10-15 år på å finne ut at de vil bli rusfrie, men så mangler hjelpeapparatet, sier hun.

Bedre ettervern

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Knut Reitan / NRK

Foreningen mot stoff etterlyser også et bedre ettervern for rusmisbrukerne. - Det handler ikke bare om å slutte med rusen. De skal lære seg å leve også, sier Normann Austad.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil satse mer på rusomsorgen. - Men det kan se ut som om han har et godt stykke igjen. Først og fremst må vi flere behandlingsplasser, krever Heidi Normann Austad.

Kortere ventetid

Direktør i Rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad, sier ventetida er langt kortere i dag. - Akkurat nå er den gjennomsnittelige ventetida for rusbehandling tre måneder i Midt-Norge. For metadonbehandling er ventetida fire måneder, sier Hårstad.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.