NRK Meny
Normal

Kritiserer politiets etterforskning

Både forsvarer Christian Wiig og privatetterforsker Tore Sandberg kritiserer politiet for etterforskningen etter studendrapet i Trondheim.

Privatetterforsker Tore Sandberg følger rettssaken.

Privatetterforsker Tore Sandberg

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Sandberg mener politiet burde ha undersøkt flere av klærne til den drapstiltalte 25-åringen.

– Det føyer seg inn i en liten rekke av forhold som jeg synes burde vært undersøkt, sier privatetterforskeren.

Les også:

Usikker på hendelsesforløpet

Politioverbetjent Tor Olav Mauseth og politibetjent Snorre Sæther fra Sør-Trøndelag viste i Sør-Trøndelag tingrett i dag bilder fra åstedet og forklarte seg om ulike funn i tiltaltes leilighet og i leiligheten til den drepte 29-åringen.

Tiltalte og hans forsvarer Christian Wiig.

Tiltalte og hans forsvarer Christian Wiig (Tegning: Knut Løvås)

Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

Tiltalte satt helt stille, stirret ned i bordet og skjermet ansiktet med hendene. Han så ikke på noen av bildene som ble vist på et lerret i rettssalen.

Til tross for funn av gjenstander, analyser av blodspor og DNA-funn kan ikke politiet si med sikkerhet hvordan avdøde ble drept og hva som skjedde med henne etter drapet.

- Ut fra de kriminaltekniske funn har vi ikke tilstrekkelig grunnlag til å danne oss et klart og entydig bilde av hendelsene, sa Mauseth i retten.

Drept i stua

Drapsåstedet
Foto: Tor Aage Hansen

Politiet er sikker på at 29-åringen ble drept i sin egen stue, og at hun ble påført flere slag i hodet. De har funnet fingeravtrykk som samsvarer med at tiltalte har holdt en stor vinflaske opp-ned etter flaskehalsen.

Avdøde hadde også omfattende skader på halsen, som samsvarer med en kniv funnet på 29-åringens kjøkkenbenk. Kniven er forsøkt vasket, men politiet fant likevel rester av avdødes blod og tiltaltes DNA på denne.

29-åringens klær var skåret opp, men politiet er usikker på om det har skjedd med en kniv eller en saks som ble funnet på åstedet. Det er funnet DNA fra tiltalte på saksen, og Mauseth mener det viser at han kan ha brukt denne til å klippe opp avdødes klær før eller etter at hun døde.

På rettsakens første dag forklarte tiltalte at saksen tilhører han. Han hentet saksen i sin egen leilighet for at den drepte 29-åringen skulle kunne åpne posen med metamfetamin. Dette kan også forklare at hans hudrester var på saksen.

Les også:

Visste ikke at hun hadde sprukket

Forsvarer etterlyste analyser

Forsvarer Christian Wiig, og rettpsykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas.

Rettspsykiater Michael Setsaas og forsvarer Christian Wiig

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Forsvarer Christian Wiig brukte ganske mye tid på å få vite hvor fire av tiltaltes truser var funnet og hvorfor de ikke var blitt sendt inn til Rettsmedisinsk institutt. Han mente dette var viktig for å kunne belyse tiltalepunktet om likskjending.

Wiig etterlyste analyser som bekreftet eller avkreftet seksuell omgang mellom tiltalte og avdøde. Mauseth mente slike analyser ikke var nødvendige siden det ble påvist DNA fra avdøde på tiltaltes kjønnsorgan.