NRK Meny
Normal

Kritiserer LO-lederens lønn

Lederen i Elektrikernes fagforening i Trondheim er sterkt kritisk til LO-lederens årslønn.

Leder i Elektrikernes fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, mener det er problematisk at LO-lederens lønn er mange ganger høyere enn LO-medlemmenes.

Eystein Garberg minner om at LO-lederens lønn betales av kontingenten til medlemmene.

– Det å være leder er en annen jobb enn å være arbeider, men samtidig må man huske at lønna betales av kontingenten til medlemmene. Da er det viktig at det ikke er alt for stort sprik, sier Eystein Garberg.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen tar denne våren til orde for et svært moderat lønnsoppgjør. Hun synes ikke det er vanskelig å sette på bremsen selv om hun selv tjener svært godt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Elektrikernes fagforening er tilsluttet LO gjennom EL & IT forbundet. Mandag skriver Dagens Næringsliv at LO-leder Gerd Kristiansen har en samlet lønn på nesten 1,6 millioner kroner i året. Det betyr at hun tjener mer enn statsminister Erna Solberg.

– Svekker troverdigheten

Den høye lønna kan gå ut over troverdigheten, mener Eystein Garberg.

– Det er viktig med en viss tilknytning til medlemmene dine hvis du skal være en troverdig leder. Hvis lønnsgapet er for stort, kan det fort bli et problem.

Garberg peker på at det kan bli vanskelig å sette seg inn i problemene til de som tjener lite.

– Det er greit å si at man har sympati med de som tjener lite, men det er ikke sikkert det blir like troverdig hvis du tjener det tre- eller firedobbelte.

Gerd Kristiansen selv mener det er urimelig å sammenlikne en lederlønn med vanlige arbeidstakere, blant annet fordi hun har mye ansvar og hun får ikke overtidsbetalt.

Bekymret

Også flere politikere synes det er ironisk at en fagforeningstopp tjener seg rik på relativt mange medlemskontingenter. Lederen for Elektrikernes fagforening er bekymret for at høy lønn kan bli en motivasjon for å ta jobben.

– Hvis det er lønningene som lokker folk til å ta på seg verv i fagbevegelsen, så er vi ute og kjører. Det må være interesseårsaker som skal være motivasjonen for å ta på seg et verv, sier Garberg.

Video fra Trøndelag

Bamsen brukes til forebygging og trøst når ulykker har skjedd. Nå skal 15 nye bjørniser lære Norge om brannvern.
Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag