Hopp til innhold

Pilegrimssatsning glemmer småkommunene

Sør-trønderske ordførere er kritiske til Trond Giskes pilegrimssatsing. De mener for mye penger går til Trondheim.

Nidarosdomen sett fra Kristiansten festning
Foto: Hans H. Bjørstad

Pilegrimssatsinga i Trondheim har fått stor oppmerksomhet de siste månedene, blant annet gjennom åpningen av et nytt pilegrimssenter og ansettelsen av Per Kvistad Uddu som prosjektleder.

Ordførerne i Malvik, Selbu og Tydal er bekymret for satsningen. De mener den er preget av uorden og for mange aktører.

Venstre-ordfører i Tydal, Kari Slungård, er en av dem som frykter at trondheimssatsningen går på bekostning av dem.

- Det blir veldig lite ut til de forskjellige kommunene pilgrimsleden går gjennom. Vi er ikke misunnelige, men synes at midlene brukes litt ufornuftig.

Mange prosjekter lager rot

Både kirke- og kulturdepartementet og miljøverndepartementet har oppretta egne pilegrimsprosjekt.

I tillegg kommer pilegrimsfellesskapet St. Olav som samarbeider med pilegrimspresten i Trondheim.

Det har i hele år pågått en diskusjon mellom disse om hvem som er best egna til å fronte arbeidet, og Slungård og hennes kolleger er redd for at her blir det mange kokker, mye søl og få konkrete resultater.

- Det er ganske store midler som brukes i de ulike prosjektene, og jeg tror kanskje at det hadde vært mer effektitvt om det hadde vært et felles prosjekt både for Trondheim og resten av Trøndelag. Da tror jeg at vi hadde fått mer ut av midlene.

Nidaros pilegrimsgård

Nidaros pilegrimsgård åpnet i mai i år.

- Viktig at alle samarbeider

Kultur- og kirkeminister Trond Giske er enig med ordførerne i at de har en lang vei å gå før hele pilegrimsarbeidet går på skinner.

- De har helt rett, og det er nettopp derfor vi startet prosjektet som Uddu leder. Vi skal finne ut hvordan vi best bruker midlene vi har, og hvordan vi får til en felles satsning.

Han håper at alle aktørene vil være villige til å legge inn et stort arbeid for å få pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim til å bli Norges svar på Santiago de Compostela, og like fristende for mange.

- Det må en helt annen satsning til, hvor vi bygger ut overnattingstilbudet, merker leden bedre, og i det hele tatt jobber med tilrettelegginga. Dette kan stimulere folk til å gå pilegrimsleden.

- Dette kommer til å kreve en egeninnsats fra kommunene, og en mobilisering fra det frivillige kirke- og kulturlivet, i tillegg til støtte fra staten.

LES OGSÅ: Fra offisersmesse til pilegrimsgård

LES OGSÅ: - Mye prat, lite handling

Biskoper på pilegrimsvandring

Biskopene på pilegrimsvandring våren 2008.

Foto: Jon Olav Voll / NRK