«Onkel» i Amerika betalte millioner for norsk fylkesvei

Torsdag kveld var det duket for åpningen av 5,5 kilometer med nyasfaltert vei. Veien, som ble støttet med 2,5 millioner kroner av Kristian P. Berg, blir som seg hør og bør oppkalt etter hovedpersonen selv.

Kristian P. Berg

Kristian P. Berg har bidratt med 2,5 millioner kroner for å få asfaltert vei.

Foto: Ståle Yttrehus

Norsk-Amerikaneren fra Rissa betalte for asfaltering av 5.5 kilometer med fylkesvei. I dag var det åpning på amerikansk vis. Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

– Du kan si jeg var nesten forbannet på hvor dårlig stelt det var, og da tenkte jeg at jeg kunne bidra om ikke det offentlige hadde råd til det, sier Berg.

91-åringen har selv etter nesten 70 år i USA, nær tilknytning til Norge og hjembygda. Han hadde bare et krav for å få veien oppkalt etter seg.

– Jeg hadde et ønske om å få bestemme navnet på veien. Så nå er den oppkalt etter meg, sier Berg.

Fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokke var strålende fornøyd med åpningen av veien. NRK snakket med henne kl. 22.30, og da hadde fylkesvaraordføreren vært på selskap hos Berg helt siden åpningen. Hun var full av lovord om giveren.

– Vi er veldig, veldig glad for at han ville hjelpe til og støtte asfalteringen av veien, for det skal sies at det trengtes! Berg er virkelig en ildsjel, sier Stokke til NRK.

Kristian P. Bergs vei

Når man betaler to og en halv million kroner for asfaltering av vei, kan man belønnes med å få den døpt etter seg.

Foto: Ståle Yttrehus

Hun er glad for at han ville støtte veien, men følelsene om støtten er også todelt.

Det er klart at det skal ikke være nødvendig for en privatperson å betale for asfaltering av en vei. Det er det offentlig som skal gjøre dette. Dessverre har ikke økonomien tillatt dette, og da er det ekstra gledelig at mennesker som Kristian P. Berg gir tilbake til lokalsamfunnet, mener fylkesvaraordføreren.

Kristian P. Berg bor i Amerika, men er hjemme i Rissa ofte. Nå har han gitt 300 000 dollar, eller i overkant av 2,5 millioner kroner som bidrag til veien. Veien får navnet «Kristian P. Bergs vei», etter ønske fra den gavmilde norskamerikaneren.

– Fantastisk. At det kommer en mann fra Amerika og hit for å donere en slik sum, er rett og slett bare fantastisk, sier Varaordfører i Rissa, Liv Darell til Adresseavisen.

Kake på veiåpning

Mange møtte opp til storslagen åpning av den nyasfalterte veien.

Foto: Ståle Yttrehus

Det har vært et trepartssamarbeid mellom fylkeskommunen, kommunen og Berg. Åpningen ble feiret med kake, kaffe, champagne og en bilkortesje med 40 til 50 biler, deriblant veteranbiler og amerikanske biler. Mellom 60 og 70 mennesker møtte opp til åpningen, som ble avholdt ved Kristian P. Bergs avkjørsel på Fylkesvei 142.