Hopp til innhold

Vil avvikle fritt behandlingsvalg: – Stort feiltrinn

Ruspasienten Krister (45) er svært kritisk til regjeringens forslag, og mener han ville vært død dersom det ikke var for institusjonen han havnet på gjennom ordningen.

Krister

RUSFRI: Krister mener han kan takke Allosstiftelsen for at han fortsatt er i live. 45-åringen er ikke imponert over tilbudet i det offentlige til pasienter som sliter med både rus og psykiatri.

Foto: Marthe Svendsen / NRK

Dersom regjeringen får det slik de vil blir ordningen avviklet allerede fra 1. januar i 2023.

– Vi mener dette er en dårlig ordning og det er bakgrunnen for at vi avvikler den, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister (Ap).

Det er det flere som er uenige i.

Det er det dummeste jeg har hørt. Det er et stort feiltrinn av regjeringen, sier Krister (45).

Han har vært rusavhengig i 30 år og har fått offentlig rusbehandling nesten like lenge. Det var først da han havnet hos den private rus- og psykiatriinstitusjonen Allosstiftelsen at Krister følte han fikk hjelpa han trengte.

– Det er helt høl i huet å legge ned de små aktørene, som for min del har vært redningen for å komme meg ut av rushelvetet, sier han.

NRK har valgt å utelate etternavnet til Krister.

Krister

Krister er svært kritisk til regjeringens lovforslag om å avvikle Fritt behandlingsvalg.

Foto: Marthe Svendsen / NRK

Offentlig hjelp har ikke fungert

Krister starta med rus som 15-åring. Veien var kort fra hasj til heroin, ifølge ham selv.

Etter hvert fikk han samboer, barn, fast jobb og livet på stell. Men da han mista jobben etter en oppsigelsesrunde på arbeidsplassen, rakna alt, forteller han. Hele overskuddet fra salg av rekkehus ble brukt opp på rus, og bruken eskalerte raskt.

I voksen alder fikk han diagnosene ADHD og bipolar lidelse. Krister har benyttet seg av det offentlige tilbudet for rusavhengighet, i tillegg til psykisk helsevern.

Han mener man kan få god hjelp av det offentlige dersom man har et rusproblem, eller en psykisk lidelse. Har man begge deler så havner man mellom to stoler, ifølge Krister.

– Jeg har prøvd mye, men det offentlige har ikke funka for meg i det hele tatt, sier han.

Kritisk til forslaget

På starten av året nådde Krister et nytt bunnpunkt. Takket være søstera havnet han hos Allosstiftelsen i Trøndelag.

Der får han hjelp for både rusavhengigheten og psykiske lidelser. Han får oppfølging fra psykologer, psykiatere, leger og spesialistsykepleiere. Krister har tilgang til hjelp døgnet rundt, forteller han.

Han nevner også turer med fiskebåt, bowling, gokart og skytetrening som en del av tilbudet.

– Jeg har vært rusfri i tre måneder nå. Det har jeg aldri klart før med hjelpa fra det offentlige, sier han.

Krister sier hjelpa fra institusjonen har vært livskritisk for flere pasienter. At regjeringen ønsker å avvikle ordningen som har ført han til Allosstiftelsen, er han derfor svært kritisk til.

– Fritt behandlingsvalg er for veldig mange nøkkelen til å komme seg ut av sine rus- og psykiatriproblemer, sier han.

Krister

Krister er svært fornøyd med behandlingen på den private rus- og psykiatriinstitusjonen.

Foto: Marthe Svendsen / NRK

Kjerkol: – For liberal ordning

Regjeringen mener ordningen Fritt Behandlingsvalg ikke har oppnådd sitt formål. Det har ikke ført til kortere ventelister eller mer effektive sykehus, viser en rapport fra 2021.

Det er ordningen som gir private aktører fri etableringsrett som de nå ønsker å avvikle.

– Det er en for liberal etableringsordning, som også undergraver økonomien i våre sykehus, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister (Ap).

Statsråden påpeker at pasienter fortsatt skal kunne velge hvor de vil behandles, og at de vil kunne velge mellom offentlige sykehus og private aktører som har avtale med helseregionene. De private tilbudene vil bli anskaffet gjennom anbud og egne avtaler.

– Vi oppnår sterkere kontroll ved at dette skjer med avtaler der helseregionene kommer bedre i inngripen med institusjonene, kan vurdere kvaliteten på behandlingen som gis og kan også gi en større forutsigbarhet, sier hun.

Lovforslaget vil bli behandlet i Stortinget før jul. Forslaget til regjeringen gjelder fra 1. Januar 2023, med en overgangsordning på 12 måneder.

Les også Flere kritiske til privat rusbehandling: «Sebastian» føler seg lurt

Anonym mann.

Institusjonen må stenge

Allosstiftelsen ble etablert i 2022 og tilbyr helhetlig rus- og psykiatribehandling. Institusjonen får alle sine pasienter gjennom Fritt behandlingsvalg.

– Vi er veldig berørt av avviklinga, da forsvinner hele inntektsgrunnlaget, sier Christer Brenne, som er en av de to grunnleggerne.

Brenne synes hovedbehandlingen skal ligge hos offentlig helsevesen. Samtidig sier han at mange av pasientene de behandler opplever at tilbudet de har fått i det offentlige ikke har fungert.

– Det at vi behandler hele pakken, med både rus og psykiatri, er viktig for dem, sier han.

Christer Brenne

Christer Brenne er én av to grunnleggere av Allosstiftelsen. Institusjonen hans må stenge dørene dersom regjeringen får det slik de vil.

Foto: Marthe Svendsen / NRK

Grunnleggeren sier institusjonen har lange ventelister. Han er enig med regjeringen om at regelverket rundt private institusjoner bør strammes inn. Likevel mener han det blir feil å avvikle ordningen Fritt behandlingsvalg, før man har sikret et godt alternativ.

– Regjeringen ønsker jo å styrke det offentlige tilbudet og fjerne useriøse aktører. Vil ikke dette føre til et bedre tilbud for pasientene, da?

– Jeg er for strengere regler, strengere oppfølging og jeg er heller ikke imot offentlige anbud fra regionale helseforetak. Jeg er bare veldig opptatt av at det må være en plan med alle døgnplassene som kommer til å forsvinne, sier han.

Les også Flere kritiske til privat rusbehandling: «Sebastian» føler seg lurt

Anonym mann.

En ny mann

På Allosstiftelsen har Krister og en av de andre pasientene satt i gang en runde med pingpong. Plastkula beveger seg hurtig over nettet og latteren sitter løst.

Flere av de ansatte bemerker at Krister ser ut som en helt annen mann enn da han kom for tre måneder siden. Da var han sliten, dratt i ansiktet, tilbakeholden.

Krister er svært motivert for å holde seg rusfri og sier han ser lyst på fremtida. Målet er å jobbe med foredragsvirksomhet eller innen rusbehandling.

– Har du noe du ønsker å si til de som skal ta stilling til lovforslaget?

– Hadde jeg søkt meg inn etter at denne lovendringen eventuelt blir endra fra 1. januar, så tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd med meg. Jeg kunne vært død.

Krister

Krister ser lyst på fremtida og håper hans dyrkjøpte erfaring kan komme til nytte for andre som sliter med rus.

Foto: Marthe Svendsen / NRK