NRK Meny
Normal

Krise i lakseelvene

For å redde laksestammen blir det nå innført forbud mot å fiske med mark i flere Trøndelagsvassdrag.

Laksefiske på Valdum på Lundamo
Foto: Hans H. Bjørstad

Det er svært dårlig oppgang av laks og nærmest krisestemning i lakseelvene i Trondheimsfjorden. For å redde laksestammen blir det innført forbud mot markfiske i flere elver, - og fiskere som får hunnlaks må sette disse ut i elva igjen.

- Det er måten det her er gjort på som vi synes er et problem. Vi i jeger og fiskerforeninga har ikke blitt hørt i det hele tatt på forhånd. Dette kom som julkvelden på kjerringa, sier John Olav Larsen i elveutvalget i Verdal jeger og fisk.

Larsen er først og fremst forbannet på at forbudet mot markfisket og påbud om å sette ut hun-fisker kom uten at de ble tatt med på råd. Elendig oppgang av laks, som kan skyldes lakselus, er årsaken til tiltaket.

Stort sett positive reaksjoner

Arne Nilsen, leder i Orklas fellesforvaltning sier at tiltaket er stort sett har blitt positivt tatt i mot av fiskerne.

- Det store flertallet reagerer postivt. Men det er dessverre en del jeger og fiskefolk på Verdal som ikke skjønner hvorfor tiltaket blir innført. Etter vår mening burde ikke slike personer ha noe med forvaltningen av laks å gjøre, sier Nilsen.

Flere vil protestere

Verdal jeger og fisk sier på sin side at det ikke bare er på Verdal at det nå er protester mot tiltakene. Det sier det også vil komme protester fra Gaula-, Orkla- og Stjørdalvassdragene.

- Markfiskerne blir nå utestengt fra elva. Det synes vi er et problem. Vi mener det er bedre å stenge elva for alle fiskerne fra for eksempel i fra 15. agusut. Det hadde blitt en mye mer rettferdig måte gjort ting på. I tillegg hadde det vært en bedre måte å ta vare på laksen på enn å fange den og så slippe den løs igjen, sier Larsen.

Liten forståelse for reaksjonene

Lederen for grunneierlaget i Verdalselva, Tore Aarstad har liten forståelse for reaksjonene fra markfiskerne.

- Vi har for det meste bare for bare positive reaksjoner. Vi har fått noen negative tilbakemeldinger fra markfiskere, men vi mener at så lenge de klarer å fiske med mark så klarer de å også å fiske med dupp, sluk eller flue. Så vi skjønner ikke helt den argumentasjonen om at de bli utestengt, sier Aarstad.

 

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.