NRK Meny
Normal

Kriposveteran: – Kollektiv kortslutning i Monika-saken

Asbjørn Hansen (59) er kalt Norges mest erfarne drapsetterforsker, og har oppklart et trettitalls drap. Han var også med og sørget for at Monika-saken nå blir gått gjennom på nytt. – Flere må ha sviktet da saken ble etterforsket første gang, sier Hansen.

Asbjørn Hanen

– Vi må greie å unngå at det skjer saker som dette, sier tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen, om henleggelsen av Monika-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Asbjørn Hansen var gjennom sine 18 år i Kripos med på å oppklare mellom 30 og 40 drap, og ledet etterforskningen av blant annet drapene på Orderud gård og i Baneheia.

Etter at han ble pensjonert fra politiet for to år siden ble han kontaktet av bistandsadvokaten til Monikas mor, som ønsket en gjennomgang av saken politiet hadde henlagt i 2012. Hansens rapport ble bakgrunnen for at politiet i mai gjenopptok saken og i oktober siktet en mann for drapet.

– Jeg har vondt for å kalle det dårlig politiarbeid, for det sitter så mye politimann i meg ennå og jeg er ikke ute etter å henge ut politiet. De får nok pes likevel. Men rett skal være rett, og det var etter min mening feil at den saken ble henlagt, sier Hansen til NRK.

LES: Frykter Monika-saken svekker tilliten til politiet

– Flere må ha sviktet

Monika Sviglinskaja

En rapport fra Hansen på oppdrag fra morens bistandsadvokat, ble grunnlag for at Monika-saken gås gjennom på nytt.

Asbjørn Hansen

Asbjørn Hansen har vært utrykningsleder for Kripos i mange drapssaker.

Foto: Morten Holme / NTB scanpix

– Hva tenkte du da politiet i Hordaland gikk ut og sa at saken nå, tre år etter, behandles som en drapssak?

– Jeg ble ikke overrasket i det hele tatt. Det som overrasket meg mest var at Hordaland politidistrikt henla saken etter å ha jobbet med den i ni måneder, med de opplysningene som forelå i saken, sier Hansen.

Han mener det må ha skjedd en kollektiv kortslutning blant etterforskerne i Hordaland politidistrikt.

– Flere må ha sviktet i denne sammenhengen. I et etterforskningsteam er det som regel flere hoder, og i de sakene jeg har hatt har vi alltid hatt meningsutveksling og innspill på hva som kan ha skjedd og hva som har skjedd. Det forundrer meg at ingen så at dette bar galt av sted, i og med at det var snakk om ei åtte år gammel jente som skal ha begått selvdrap.

LES: Mora hadde hemmelig kontakt med politimann

Savner ikke Kripos-jobben

21. oktober, samme dag som en 32 år gammel mann ble arrestert og sikta for drap på Monika, beordret riksadvokat Tor-Aksel Busch at etterforskinga og henleggelsen av åtteåringens død skal granskes. Det er førstestatsadvokat ved Trøndelag statsadvokatembeter, Bjørn Kristian Soknes, som skal lede granskingen.

Slike saker må vi greie å unngå. En enslig mor fikk beskjed om at hennes åtte år gamle datter har tatt sitt eget liv. Det er nok en tung bør å bære.

Asbjørn Hansen, tidligere drapsetterforsker

– Det var godt å høre at jobben gikk til Soknes. Jeg kjenner ham godt fra da vi var yngre. Han er veldig dyktig og vil ta den oppgaven meget seriøst, sier Hansen, som i likhet med Soknes også er trønder.

Den erfarne etterforskeren sier han fremdeles har en viss kontakt med det gamle politimiljøet, men bedyrer at han ikke savner jobben i Kripos.

– Da jeg gikk av med pensjon følte jeg at jeg hadde vært med på det som er å være med på. Jeg var mett og fornøyd. Folk tror den jobben er den mest spennende i verden, men innimellom ønsket jeg at jeg var noe helt annet, innrømmer han.

Hansen ga i 2013 ut boken Menneskejeger om sitt liv som drapsetterforsker. Der skriver han blant annet om den eneste saken han jobbet med som forble uoppklart, drapet på Trude Espås i 1996.