NRK Meny
Normal

Markerte frigjøringsdagen på historisk krigsskip

Norges eneste bevarte krigsskip etter andre verdenskrig var med på å markere 8. mai i dag. Trondheims gjenlevende krigsveteraner møtte på skuta for å feire.

Norges eneste bevarte krigsskip etter andre verdenskrig var med på å markere 8. mai i dag. Trondheims få gjenlevende krigsveteraner møtte skuta og feiret frigjøringsdagen.

I anledning frigjøringsdagen la båten KNM Hitra til kai i Trondheim, Norges eneste bevarte krigsskip etter andre verdenskrig.

I dag er det 69 år siden tyskerne kapitulerte etter andre verdenskrig. I den anledning la båten KNM Hitra til kai i Trondheim, Norges eneste bevarte krigsskip etter andre verdenskrig. Båten ble blant annet brukt til å frakte sabotører, etterretningsfolk og flyktninger mellom Norge og Shetland.

Var med på tre kriger

Egil Berg og Sigmund Sivertsen

Egil Berg (t.h.) og Sigmund Sivertsen har hatt store deler av livet sitt ombord i båt.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

For dem som har opplevd både krigshandlinger på nært hold, og hatt store deler av livet sitt om bord i båt, er frigjøringsdagen ekstra spesiell. Egil Berg (97) og kollega Sigmund Sivertsen (94) er to av Norges aller siste gjenlevende krigsseilere etter andre verdenskrig.

– Jeg ble født under den første verdenskrigen, fikk med meg noe av den spanske borgerkrigen og fikk vært med på hele den siste verdenskrigen, sier Berg.

Berg var til sjøs under hele den andre verdenskrigen og kom helskinnet hjem hver eneste gang. Siden da har han vært medlem og leder av krigsseilerforeninga i mange år, og har hatt noe å gjøre med sjøfolk og skip stort sett hele livet.

– Det er en veldig spesiell dag og det var mange kjente fjes her, sier Berg.

Sjøforsvaret 200 år

Hans Petter Oseth

Hans Petter Oseth var i Trondheim for å markere frigjøringsdagen og for å feire at Sjøforsvaret er 200 år.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Båten ble berget fra opphugging på 80-tallet, nå er den oppusset og til vanlig underlagt Marinemuseet i Horten. Den var i Trøndelag for å gjøre heder på frigjøringsdagen, og også grunnlovsjubileet.

– Hitra KNM er her i dag fordi det er frigjøringsdagen og i tillegg har Sjøforsvaret 200-årsjubileum, samme år som grunnloven. Trondheim er også en viktig sjøfarts- og marineby, sier Hans Petter Oseth, kommandørkaptein og sjef for Marinemuseet.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

krigsskip

KNM Hitra ble blant annet brukt til å frakte sabotører, etterretningsfolk og flyktninger mellom Norge og Shetland. I dag var den på besøk i Trondheim.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Da var freden kommet

Båten er også en honnør til de krigsveteranene som er igjen i Trondheim, og hos Berg og Sivertsen sitter frigjøringsdagen godt i minne.

– Natt til 8. mai lå vi i konvoi fra Frankrike og over til England hvor vi møtte båter med tente lanterner, og folk gikk ute på dekk med lommelykter. Da var freden kommet, sier Berg.

Da Berg og hans mannskap kom over til Englandskysten om morgenen fikk de se et tent fyrtårn. Det hadde det ikke vært lys i siden før krigen.

– Det var da det gikk opp for oss at: nå er det finito, sier Berg.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25