Hopp til innhold

Krigsmateriell i fjorden kan være miljøbombe

Det kan ligge mer gammelt og dumpet krigsmateriell på Trondheimsfjordens største dyp enn først antatt. Nå undersøker forskere om dette kan være en miljøbombe.

Det kan ligge mer gammelt og dumpet krigsmateriell på Trondheimsfjordens største dyp enn først antatt. Nå undersøker forskere om dette kan være en miljøbombe.

SE VIDEO: Dette objektet, som kan være en bombe eller en torpedo, har fattet NTNU-forskeres interesse. Det er dumpet store mengder krigsmateriell og mye annet i Trondheimsfjorden gjennom flere tiår etter andre verdenskrig.

Forskningsbåten Gunnerus ved NTNU er stadig på farten i Trondheimsfjorden.

Robert Staven, overingeniør ved Institutt for marinteknikk, NTNU

KRIGSMATERIELL: – Vi skal ned til det vi tror er en bombe eller en torpedo, sier professor Martin Ludvigsen ved Institutt for marinteknikk ved NTNU til NRK.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

På toktet denne uken ble det fjernstyrte undervannsfartøyet, ROV-en, sendt til fjordens aller største dyp mellom Agdenes og Hysnes.

Målet er en nøyere gransking, og etter hvert kartlegging, av havbunnen med stadig bedre utstyr.

– Vi er på vei ned. Vi skal ned på cirka 600 meters dyp, og har litt over 200 meter igjen. Vi skal ned til det vi tror er en bombe eller en torpedo, sier overingeniør Robert Staven ved Institutt for marinteknikk ved NTNU til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Et fjernstyrt undervannsfartøy, ROV-en, sendes fra Gunnerus og ned i dypet mellom Agdenes og Hysnes

NED I DYPET: Et fjernstyrt undervannsfartøy, ROV-en, sendes fra Gunnerus og ned i dypet mellom Agdenes og Hysnes.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Mye krigsmateriell

I dette området er det dumpet store mengder krigsmateriell og mye annet i flere tiår etter andre verdenskrig. Det viser seg at omfanget er enda større enn det en tidligere hadde trodd.

Forskningsbåten Gunnerus fra NTNU på tokt i Trondheimsfjorden

PÅ TOKT: Forskningsbåten Gunnerus fra NTNU på tokt i Trondheimsfjorden.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– I løpet av én kilometer telte vi over 900 menneskeskapte objekter, forteller Staven.

Det de som dumpet materiellet ikke hadde regnet med, er at sterke strømmer graver rundt gjenstandene.

– Det er strømerosjon rundt disse menneskeskapte objektene. Hvis det lekker ut noe fra ammunisjonen, er potensialet for at dette kommer opp i vannmassene svært stort, sier professor Martin Ludvigsen ved Institutt for marinteknikk ved NTNU til NRK.

Dumping ikke tillatt i dag

Nå vil NGU sikre seg prøver fra sjøbunnen ved objektene.

Da NRK var med forskningsskipet Gunnerus ut, skaffet forskerne seg i hvert fall én prøve. Denne blir analysert på nyåret. Hva prøven viser, blir avgjørende for hva som skjer videre.

Uansett prøveresultat: Å dumpe bomber og granater, kondemnerte fiskefartøy og kjøleskap ville ikke være helt etter boken i dag:

– Det er dumpet mye materiell som en helt sikkert ikke ville ha gjort i dag. Det ville ikke ha vært tillatt. Det sier noe om at man har fått mye større kunnskap og aktsomhet knyttet til å gjøre slikt i naturen i dag, sier seniorforsker Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til NRK.

Martin Ludvigsen, professor ved Institutt for marinteknikk ved NTNU, med prøve fra havbunnen

PRØVE: Seniorforsker Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) med prøve fra sjøbunnen ved siden av objektet, som kan være en bombe eller en torpedo.

Foto: Anders Ulvolden / NRK