NRK Meny
Normal

Krigen mot lakselus skaper arbeidsplasser

Kampen mot lakselus koster stadig mer. En ny beregning viser at det ble brukt minst fem milliarder kroner i fjor - og slikt skaper muligheter og arbeidsplasser langs kysten.

Lakselus

Lakselus skaper problemer for laksenæringa, men skaper samtidig arbeidsplasser.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Innovasjon Norge har de siste fem årene gitt penger til 175 forskjellige oppfinnelser, prosjekter og tiltak som har som mål å bekjempe lakselus.

Spyling, lasere, ultralyd og rensefisk er bare noen av metodene som brukes for å bekjempe fiskeparasitten. Den gjenstridige lusa er et stort problem for laksenæringen, men gir samtidig arbeidsplasser til en rekke folk.

I fjor ble det brukt mer en fem milliarder i kampen mot lakselus, og i år ligger det an til å bli enda mer.

– Etterspørsel i markedet

En av de bedriftene som går godt grunnen krigen mot lusa, er Flatanger-baserte AQS, som driver med service og avlusing for en rekke oppdrettere.

AQS' system bruker saltvann for å avluse fisken, mens andre lignende systemer kan bruke varmtvann eller kjemikalier.

– Avlusing etterspørres i markedet nå, og det er et ledd av videreutviklinga for AQS å tilby det kundene vil ha, sier Kristoffer Pedersen, prosjektleder i AQS.

Henning Holm

Henning Holm og Nærøysund Aquaservice jobber med et foringsanlegg for å få bukt med lakselusa.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bunnfôring

Nærøysund Aquaservice er en annen bedrift som deltar i kampen mot lakselusa. I stedet for å jobbe med avlusingsteknikker, satser de heller på å utvikle metoder for at lusa aldri skal få sette seg fast. Dette skal de oppnå gjennom sin nye foringsanretning, som skal få fisken lenger ned under overflaten.

– Ideene er å få fôret på dypet for å få fisken ned under luselaget som ligger på fem til sju meter, sier Henning Holm, produksjonsansvarlig ved Nærøysund Aquaservice.

– Klarer vi å få fisken ned så tror jeg det blir mindre lus, og vi har også fått resultater som tyder på at det fungerer godt, sier Holm.

60 millioner

I den store tørrdokken hos Moen Marin på Ottersøya i Nærøy får en båt montert det lokalproduserte systemet Skamik. Et vaskeanlegg som spyler lakselus av oppdrettsfisk. Skamik har så langt i år solgt alt de har klart å produsere, og omsetningen har passert 60 millioner.

– Det er helt eventyrlig. Vi har produsert sju-åtte anlegg for lager, og alle er straks solgt. Nå må vi planlegge ny produksjon, for her ringer telefonen nesten døgnet rundt, forteller daglig leder Geir Skarstad i Skamik.

Innovasjon Norge har de siste årene gitt penger til 175 forskjellige oppfinnelser og tiltak som kan brukes mot lakselus. Geir Skarstad har akkurat fått hjelp igjen.

– De har vært med oss helt fra starten, og vi har nettopp fått 16 millioner kroner til videreutvikling av en ny versjon. Det betyr veldig mye for oss at de anerkjenner den jobben vi har lagt ned, sier Skarstad.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal