Ikke moralsk nok for KrF

Karin Søraunet var innstilt som nummer en på stortingslista for KrF Nord-Trøndelag, men ble vraket fordi hun er skilt og har samboer.

Karin Søraunet

Karin Søraunet har blant annet vært ordfører i Vikna i åtte år. Men at hun er skilt og har samboer ble for sterk kost for nominasjonsmøtet i KrF Nord-Trøndelag.

Foto: Privat

– Jeg trodde ærlig talt at takhøyden i fylkespartiet var høyere enn som så. Per i dag har nok partileder Hareide en lang vei å gå før Nord-Trøndelag KrF kan kalles et bredt anlagt kristendemokratisk parti, sier Lars Hallvar Nilssen i Vikna KrF til namdalsavisa.no.

– Jeg har ved flere anledninger sagt at sivilstatus aldri skal være diskvalifiserende for et politisk verv, sier partileder Knut Arild Hareide til nrk.no.

Privatlivet diskutert fra talerstolen

Den tidligere ordføreren i Vikna, Karin Søraunet, var plassert øverst på stortingslista for Krf Nord-Trøndelag av et flertall i nominasjonskomiteen.

Men under nominasjonsmøtet i Stjørdal lørdag ble plutselig Søraunes private livssituasjon kommentert fra talerstolen.

En av deltakerne brukte ifølge namdalsavisa.no uttrykket «uavklart rykte om hennes livssituasjon», og Søraunets skilsmisse og nye samboerskap ble etterhvert tema i møtet.

Resultatet ble at bare 4 representanter støttet Karin Søraunet, mens 14 representanter heller gikk for partiveteranen Johan Fossan, som forøvrig har vært ute av politikken siden 2007.

Hareide: – Jeg er lei meg

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke glad for at sivilstatus ble et tema på nominasjonsmøtet.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Partileder Knut Arild Hareide er vanligvis svært forsiktig med å blande seg inn i de lokale demokratiske prosessene, men uttaler seg likevel til nrk.no i denne saken.

– Jeg er lei meg for at den type argumentasjon ble trukket frem mot en så dyktig KrF-er som Karin Søraunet, sier Hareide.

– Sivilstatus skal i seg selv aldri være verken en kvalifikasjon eller en diskvalifikasjon for et politisk verv.

Hareide sier også at han har fremhevet dette ved tidligere anledninger.

Ble tilbudt andreplassen

Lars Hallvar Nilsen fra Vikna KrF var en av de fire som støttet Søraunet. Han syntes situasjonen var meget upassende.

– Dette hadde ingenting med politikk å gjøre, sa han fra talerstolen.

Nilsen argumenterte for at Søraunet er en kandidat med bred appell til velgere utenfor de tradisjonelle partigrensene, men nådde altså ikke frem.

Imidlertid ble Søraunet tilbudt andreplassen på lista, men den var hun ikke interessert i.

– Jeg var klar for en stor utfordring og innstilt på å gjøre en jobb på topp. Andreplass på lista var ikke interessant, sa hun til Namdalsavisa lørdag kveld.