Hopp til innhold

Trønderstopp på Stortinget for KrF

For første gang siden 1945 fikk ikke KrF inn en representant på Stortinget fra Sør-Trøndelag. Skuffelsen er stor.

Øyvind Håbrekke

KrF s listetopp Øyvind Håbrekke kom ikke inn på Stortinget. Det vil si at Sør-Trøndelag ikke er representert fra KrF på Stortinget for første gang siden 1945.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Dette er en ny situasjon for KrF i Sør-Trøndelag. Jeg vil tro at arbeidsmåter og strategier må tenkes over av fylkesstyret framover. Det er klart vi er skuffet, sier stortingsrepresentant for KrF i mange år og tidligere parlamentarisk leder og landbruksminister Kåre Gjønnes.

KrF har en oppslutning på 3,7 prosentpoeng og 6561 stemmer i Sør-Trøndelag etter valget. En nedgang på bare 0,1 prosentpoeng, men akkurat ikke nok til å beholde en representant på Stortinget.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fylkesmann Kåre Gjønnes

Stortingsrepresentant for KrF og Sør-Trøndelag i en årrekke, Kåre Gjønnes, er skuffet over at Trøndelag ikke er representert.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– Vi har vært klar over at det var små marginer og at vi har vært i vippeposisjon en stund. Denne gangen gikk det ikke. Kampen er over. Det må vi bare ta til etterretning, sier Gjønnes.

Tapte utjevningsmandat

–Vi kjempet om et utjevningsmandat. Vi var i vippeposisjon forrige gang, da var vi heldige og ble med på Stortinget. Vi var mindre heldige denne gangen. Så klart vi er skuffet, sier toppkandidat for KrF i Sør-Trøndelag Øyvind Håbrekke.

Håbrekke har representert Sør-Trøndelag på Stortinget siden 2009 da han avløste Ola T. Lånke som hadde representert KrF og Sør-Trøndelag siden 1993. Før der igjen satt Kåre Gjønnes i en årrekke helt tilbake til 1985.

– Vi har vært representert fra Sør-Trøndelag KrF på Stortinget siden 1945. Dette er en ny situasjon, sier Gjønnes.

Fra Nord-Trøndelag har det ikke vært KrF-representanter på Stortinget siden 2005. Arne Lyngstad representerte Nord-Trøndelag fra 1997 til 2005.

Under gårsdagens valg fikk KrF 3,5 prosentpoeng og 2706 stemmer i Nord-Trøndelag.

Ingen nord for Møre og Romsdal

Øyvind Håbrekke fra KrF

Valgvake og optimisme før de endelige resualtatene kom inn i natt. KrF greide akkurat ikke å få inn en kandidat fra Sør-Trøndelag på Stortinget til blant annet toppkandidat Øyvind Håbrekkes skuffelse.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Kristelig Folkeparti hadde 10 representanter på Stortinget denne perioden. For de neste fire årene vil antall KrF-plasser på Stortinget være det samme, men ingen av fylkene nord for Møre og Romsdal kommer til å være representert. Det bekymrer Gjønnes.

– Det blir en utfordring for partiet å huske at det er langt fra Møre og Romsdal til Finnmark. Det er viktig å bevare en dristriktspolitikk med den sammensetningen som nå blir, selv om en del distrikter ikke er representert, sier Gjønnes.

Sør-Trøndelag mister sin representant fra KrF på Stortinget det gjør også Akershus. Samtidig får Vestfold og Rogaland inn to representanter.

Øyvind håbrekke skulle gjerne fortsatt på Stortinget.

– Det var det vi jobbet for. Det er viktig å være representert fra Trøndelag på nasjonalt nivå. At vi ikke lengre er representert er vi ikke fornøyd med, sier Håbrekke.

Bygge organisasjonen

KrF hadde sin valgvake på pilgrimsgården i Trondheim mandag kveld. Tirsdag er Håbrekke på vei tilbake til Oslo. Han har permisjon fra en jobb i Energi Norge i stortingsperioden som han nå kan gå tilbake til.

– Vi tar realitetene innover oss. Jeg håper dette på et vis kan være et spark bak, slik at alle som ønsker et sterkt KrF i framtida engasjerer seg. Det er viktig at vi bygger en sterkere organisasjon i fylket i årene framover. For å igjen få plass på trøndelagsbenken på Stortinget, der vi hører hjemme, sier Håbrekke.