NRK Meny
Normal

Krever utendørs svømmeopplæring

Norske barn har de dårligste svømmeferdighetene i Norden. Nå krever Norges Livredningsselskap at skoleelever får svømmeopplæring også utendørs, og får støtte på Stortinget.

Svømmeundervisning utendørs

– Vi er veldig fornøyd med at politikerne nå vil satse på og konkretisere målene med svømmeundervisningen, sier president i Norges Livredningsselskap, Gard A. Bjørnstad. Her får elever i Meløy utendørs undervisning.

Foto: Kari Skeie / NRK

I 2013 omkom 119 personer i drukningsulykker i Norge. Per 1. oktober i år har 91 personer druknet, 90 av disse ulykkene skjedde utendørs. Derfor mener Norges Livredningsselskap at svømmeopplæringen bør foregå der drukningene skjer.

– Merverdien av å lære seg å svømme i naturen i forhold til i et basseng er betydelig. Vi opplevde en utrolig bra utvikling på svømmeferdigheter i løpet av den flotte sommeren vi hadde i år. Det forteller oss at det er ute vi må være for å lære oss naturens luner, sier president i Livredningsselskapet, Gard A. Bjørnstad, til NRK.

Gard A. Bjørnstad

President i Norges Livredningsselskap, Gard A. Bjørnstad.

Foto: Norges Livredningsselskap

Hans organisasjon vil at regjeringen legger en klar definisjon av svømmedyktighet inn i opplæringsloven. I dag ligger det ingen spesifikke krav om hva svømmeundervisningen skal resultere i.

Svømmeferdigheter tema i Stortinget

Livredningsselskapet får støtte av Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Stortinget.

– Nasjonen vår trenger et svømmeløft som inkluderer opplæring i hvordan berge seg selv og andre i utendørs vannmiljøer, sier Abid Raja fra Venstre, som denne uken tok opp norske barns manglende svømmeferdigheter i Stortinget.

I sitt svar til Raja, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at departementet nylig har sendt et brev til Utdanningsdirektoratet om en tydeliggjøring av kompetansemål for svømming i læreplanen.

Norges Svømmeforbund, Norges idrettshøyskole og Norges Livredningsselskap definerer svømmedyktighet slik:

Rull uti på dypt vann. Svøm 100 meter på magen. Stopp og hvil. Flyt på mage, rull over, flyt på rygg i samlet 3 minutter. Svøm deretter 100 meter på rygg.

LES: Alle 10-åringer skal kunne svømme innen 2020

Vellykket testprosjekt

Livredningsselskapet satte i 2007 i gang et prosjekt ved Sætre skole i Hurum. Kommunen hadde ikke svømmehall, og barna fikk undervisning utendørs til de gikk ut av barneskolen.

– Da kunne 52 av 55 elever svømme og mestre selvberging i kaldt vann. Og barna syntes det var kjempemorsomt, sier Bjørnstad.

Han forteller at i perioden mai til september trenger barna ikke å bruke våtdrakter i uteundervisningen, men mener at hvis det likevel trengs er det en rimelig investering.

– Utendørs svømmeopplæring blir rimeligere uansett. Vannene, elvene og sjøen ligger jo der. En våtdrakt koster mellom 300 og 800 kroner og varer i tre år.

LES: Flest drukningsulykker i Østfold

Her må elevene lære å svømme ute

Svømmelærer i Meløy i Nordland, Erling Holm Olsen, tar med seg elevene på svømmeundervisning i en av kommunens innsjøer istedet for i bassenget.

Spesielt mange badeulykker i år

Tall fra Norsk Svømmeforbund viser at 98 prosent av islandske barn er sikre svømmere. Tallene for Sverige er 89 prosent, Danmark 79 prosent og for Finland 72 prosent.

I Norge er bare halvparten av landets tiåringer sikre svømmere, og flere partier har krevd en omfattende innskjerping av svømmeopplæringen i skolen.

– Det er dramatisk. Det betyr også at vi ikke kan selvberging, sier Bjørnstad i Livredningsselskapet.

119 personer døde som følge av drukning i 2013, det er det høyeste tallet siden 2004, da 141 personer druknet. 2014 ligger også an til å havne over gjennomsnittet.

– Det spesielle i år er også at over 90 prosent av drukningene er badeulykker. Ofte utgjør de som faller i sjøen fra båt en større del av tilfellene, men nå er det altså under bading at mange har druknet, sa Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til NRK i august.

– Penger avgjør om voksne får øvd seg

Men Norsk Folkehjelp har også ropt et varsko etter at eldre over 60 år var overrepresentert på drukningsstatistikken i sommer.

– Ansvaret for svømmeopplæring for voksne ligger delt mellom mange myndigheter, også på lokalt nivå. Da blir det uklart hvem som egentlig skal ta styringen og ansvaret, sa president i Norges Svømmeforbund Per Rune Eknes til NRK i august.

Han sier at mange privatiserte svømmehaller har blitt for dyre å bruke for mange, noe som har vært med på å skape et klasseskille. Mange steder er anleggene tilpasset barn og skoleklasser, og at det da har blitt mindre svømmefasiliteter igjen til voksne nordmenn.

Gard Bjørnstad sier Livredningsselskapet har hatt stor respons på sine kurs, selv om også de koster penger. Han er enig i at de som har råd til å kjøpe denne tjenesten får et fortrinn.

– Det er veldig viktig at de voksne er trygge i vannet, for da vil de overføre den tryggheten til barna, sier Bjørnstad i Livredningsforbundet.

LES: – Voksne mangler svømmetrening

Svømmeundervisning Lillehammer

– Myndighetene har bevilget mer penger til svømmeopplæring, men har ingen struktur på instruktører og kunnskap, sier presidenten i Norges Livredningsselskap.

Foto: Øystein Skotte / NRK

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.