NRK Meny

Krever erstatning for fugleslakt

En gårdbruker i Levanger krever erstatning for 150 fugler han vil slakte på grunn av fugleinfluensaen.

Artikkelen er flere år gammel.

Andreas Storli driver oppdrett av ender og gjess ved Eidsbotn i Levanger. Nå ser han seg nødt til å slakte de 150 fuglene fordi han ikke har plass til dem innendørs, han mener det er dyreplageri å trenge fuglene sammen på et lite areal.

Storli hadde trodd at staten ville erstatte nedslaktninga, siden det er myndighetene som forbyr han å ha fuglene ute på grunn av faren for fugleinfluensa. Men så enkelt er det ikke.  

- Mattilsynet har lagt ned pålegg om at alt fjørfe skal holdes innendørs. Det blir opp til den enkelte bonde å bestemme om dyra skal holdes under tak eller om man skal avslutte dyreholdet, sier Kristinan Wibe, saksbehandler hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.  

Han sier det kan bli aktuelt å gi erstatning til de som får et direkte påbud om nedslakting. 

Fylkesmennene i Nord-og Sør-Trøndelag ingen oversikt over om det er andre fugleeiere som vurderer nedslakting. Mye tyder på at de fleste som velger å slakte må nøye seg med de pengene de får for kjøttet.  

- Foreløpig er det liten grunn til å tro at det er fugleeiere som kan få erstatning, sier Kristian Wibe.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.