Hopp til innhold

Krever bedre tilbud for unge med demens

Yngre personer med demens må få et bedre tilbud enn de har i dag. Det krever Nasjonalforeningen for folkehelsen. Regjeringen jobber med et nytt lovforslag, men det går alt for sakte, mener foreningen.

Depresjon

Rundt 4000 personer i Norge regnes som unge med demens. Sykdommen rammer også de pårørende hardt.

Foto: Colourbox.com

I Norge har over 70.000 mennesker demens. Av disse bor vel 30000 på sykehjem eller andre plasser med heldøgns pleie og omsorg. Man regner med at i overkant av 4000 er under 65 år og regnes som unge med demens.

– Ikke raskt nok

Regjeringen har sendt ut et forslag til lovendring på høring som er ment iverksatt fra 2020, men det er ikke raskt nok, mener generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Dette er altfor lenge å vente. Det burde komme en lovbestemmelse så fort som mulig om individuell rett til et dagaktivitetstilbud. Vi tror ikke det blir noe fart i kommunenes utbygging før vi får dette som et lovfestet tilbud. Det er også behov for en bedre finansiering av kommunenes dagtilbud, sier Rugtvedt.

Pårørende må slutte å jobbe

Lisbeth Rugtvedt

Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Demens er en sykdom som også får store konsekvenser for de pårørende, forklarer Lisbeth Rugtvedt.

– Den rammer de pårørende veldig sterkt. Mange av dem som får demens i ung alder har pårørende i arbeid. Vi hører mange historier om pårørende som må slutte i jobben fordi de får så store omsorgsoppgaver hjemme. Det er jo ikke sånn vi forventer å ha det i Norge, sier Rugtvedt

Trenger tilbud

Tidligere har leger ved Sykehuset Levanger etterlyst et bedre tilbud for personer som rammes tidlig av demens.

– Det er viktig for den som er syk å ha et tilbud som kan gjøre at man kan ta vare på helsen best mulig, men det er også veldig viktig for de pårørende som trenger avlastning, sier Rugtvedt.