Krever at Statoil halverer utbyttet

Tillitsvalgte er provosert over at Statoil utbetaler 23 milliarder kroner i utbytte samtidig som selskapet nedbemanner og tilbyr sluttpakker til ansatte.

Statoil

Statoil betaler i år 23 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer. For mye mener flere tillitsvalgte.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Denne uka ble det kjent at Statoil gir alle ansatte mulighet til å søke om sluttpakke, og selskapet har gjort det kjent at det vil bli mellom 1100 og 1500 færre ansatte neste år.

I en slik situasjon mener flere tillitsvalgte at det blir feil at selskapet deler ut så store utbytter som i dag, skriver Dagens Næringsliv.

Vil ha mindre utbytte

Bjørn Asle Teige

Hovedtillitsvalgt i YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, vil at selskapet reduserer utbytte til sine aksjonærer i ei tid da selskapet nedbemanner.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fagforeningen YS krever at utbytteutbetalingene halveres fra et nivå i dag som er på 23 milliarder kroner i året.

– Skal ansatte bøte med jobben for at aksjonærene skal få enda mer penger, sier hovedtillitsvalgt i YS, Bjørn Asle Teigen til Dagens Næringsliv.

Han får støtte fra fagforeningen Nito.

NRK har tidligere meldt at Statoil oppnådde et justert driftsresultat på 16,7 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er nesten en halvering av resultatet for i fjor, og svakere enn ventet. Nedgangen i resultatet skyldes hovedsakelig det kraftige fallet i oljeprisen og avskrivninger, ifølge selskapet.

Forsvarer utbytte

Talsmann i Statoil, Knut Rostad, sier til Dagens Næringsliv at utbyttepolitikken ikke går på bekostning av aktivitetsnivået i selskapet.

Aksjeanalytikere DN har snakket med, sier utbyttepolitikken ikke står i strid med den pågående sluttpakkerunden. I finansmiljøet mener man det er nødvendig med nedbemanning i selskapet.