NRK Meny
Normal

Krever at kommunen betaler

St. Olavs Hospital krever at Trondheim kommune betaler for å ha utskrivningsklare pasienter liggende på sykehuset. 

Utskrivningsklare pasienter p åSt. Olavs Hospital.
Foto: NRK.

Pasientene koster sykehuset over 120.000 kroner om dagen.

For få sykehjemsplasser

Pasienter som er ferdig med behandling er kommunens ansvar, men de blir liggende på sykehuset fordi det ikke finnes sykehjemsplasser.

- Dette er ikke vårt ansvar, derfor må vi prøve å dekke inn utgiftene slik at vi kan bruke pengene våre på det som er vårt ansvar, sier Gunnar Bovim, viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

I flere år har Trondheim kommune hatt problemer med å finne sykehjemsplasser til eldre pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset.

Dermed blir de liggende på St. Olavs.

Dette skal egentlig kommunen betale for, men til nå er det sykehuset som har dekket kostnadene. Nå krever sykehuset at kommunen tar regningen selv.

- Det er ikke noe hyggelig å sende et slikt brev, men vi skal gå i balanse. Vi støvsuger derfor nå alle kroker for å klare dette, sier Bovim.

- Ikke bra nok

Kommunaldirektør Tor Åm i Trondheim sier han har stor forståelse for problemene St. Olavs Hospital sliter med, men sier de ikke har mulighet til å betale de 3000 kronene sykehuset krever.

 

Kommunaldirektør i Trondheim, Tor Åm.
Foto: NRK.

- Nei, det har vi ikke. Sykehuset har formelt sett heller ikke anledning til å stille dette kravet. Staten har satt en maksgrense for hvor mye vi skal betale, og for hvilke pasienter vi skal betale for.

 Kommunen har nå konkrete planer om å bygge et nytt sykehjem som skal stå ferdig i 2008.

I tillegg blir det etablert bo - og omsorgstilbud for pasienter med psykiske lidelser. Åm innrømmer likevel at de har en lang vei å gå før de er i mål.

- Jeg kan ikke si at nå er det bra nok. Vi er sørgelig klar over at vi har store utfordringer. Dette er uttrykk for en kø mot det kommunale systemet hvor kapasiteten ikke er stor nok.

 

Utskrivningsklare pasienter St. Olavs Hospital.
Foto: NRK.