NRK Meny
Normal

Krever at ingen skal eie mer enn ti prosent

De 13 kommunene i Namdalen krever at ingen av kommunene i Nord-Trøndelag skal eie mer enn ti prosent av Nord-Trøndelag E-verk hvis trønderfylkene slås sammen.

NTE

Nord-Trøndelag E-verk er et gigantselskap i trøndersk sammenheng.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Arnhild Holstad

Namsos-ordfører Arnhild Holstad mener kommunene i Namdalen har strukket seg langt for å inngå et kompromiss.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Kampen om verdiene i Nord-Trøndelag E-verk hardner til. De fire kommunene med flest innbyggere, Stjørdal, Steinkjer, Levanger og Verdal, ønsker å fordele verdiene i kraftverket kun etter folketall. Fylkesrådet foreslår en fordeling der 75 prosent går etter folketall, mens namdalskommunene ønsker å fordele 60 prosent av NTE-verdiene etter tallet på innbyggere.

Overtas av kommunene

For hvis fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag vedtar en fylkessammenslåing i vår, skal det fylkeskommunalt eide NTE overtas av de 23 kommunene i Nord-Trøndelag.

– Vi i Namdalen ønsker mer fokus på hvem som produserer strømmen, og mindre på folketall, mener Namsos-ordfører Arnhild Holstad som er regionleder for de 13 kommunene i Namdalen.

I sitt høringssvar til fylkesrådet foreslår namdalskommunene at ingen kommune skal eie mer enn ti prosent av NTE, og alle minst en prosent. 60 prosent skal fordeles etter folketall, 25 prosent basert på naturkraft og naturinngrep, og 15 prosent skal fordeles likt mellom kommunene.

Gigantselskap

For Nord-Trøndelag E-verk er et gigantselskap i trøndersk sammenheng med en årsomsetning på over tre milliarder kroner. De siste årene har fylkeskommunen hentet ut over 100 millioner kroner i året som brukes på veger, skoler og andre tiltak.

– Vi mener å ha strukket oss langt for å inngå et kompromiss i denne saken, sier Holstad til NRK.

I fylkesrådets forslag kommer kraftproduserende kommuner som Meråker, Røyrvik, Grong og Namsskogan langt dårligere ut enn i forslaget fra namdalskommunene.