NRK Meny
Normal

Kreftpasienter skal hjelpe forskerne

Tidligere kreftpasienter skal nå bidra i organiserte former i kampen mot kreft. Samarbeidet med kreftforskerne er allerede i gang ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Kreftforskning

Pasienter skal nå hjelpe kreftforskere i Trondheim med å gjøre forskningen mer relevant.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Positiv prosjektleder

Tone Bathen er leder for MR Cancer-gruppen og mener de tidligere pasientene har mye å bidra med.

Foto: Helge Bull-Engelstad

Ved bryst- og prostatakreft-forskningen på St. Olavs Hospital er det nedsatt et utvalg av tidligere pasienter, som skal hjelpe forskerne i deres arbeid. Hensikten med prosjektet er å øke kvaliteten på forskningen, og gjøre den mer relevant.

Cathrine Andersen står foran St. Olavs hospital.

Cathrine Andersen er blant de som nå skal samarbeide med kreftforskere. Hun mener hun har mye å supplere til forskernes arbeid.

Foto: Helge Bull-Engelstad

Reel medvirkning

– Vi som forskere har ikke den erfaringen og har følt det på kroppen, som pasientene. Dette er en nyttig erfaring å ha med seg. Spørsmålene blir annerledes når de kommer fra pasientene, mener professor og leder ved MR cancer-gruppen på NTNU, Tone Bathen.

Det er et krav om at de fleste medisinske forskningsprosjekter skal ha brukermedvirkning, men Bathen mener likevel dette prosjektet er unikt.

– I mange sammenhenger tror jeg nok brukermedvirkning blir tatt med på et mer overfladisk nivå. Det vi har gjort er å etablere et system som skal bidra til reel medvirkning, sier professoren.

Personlige erfaringer skal løfte forskningen

Cathrine Andersen fra brystkreftforeningen har selv hatt kreft og er med i utvalget. Hun ser frem til å dele sine erfaringer med forskerne.

– Jeg håper min erfaring kan bidra positivt til forskningen. Forskerne driver jo mer på et teoretisk plan. Vi har jo den praktiske erfaringen som kan være nyttig for senere kreftpasienter. Jeg er spesielt opptatt av målretta behandling. Jeg er selv blitt overbehandlet og sliter derfor med senskader, sier hun.

Karsten Lønning representerer prostatakreftforeningen i utvalget. Han er veldig glad for at forskningen har kommet vesentlig lenger enn da han selv hadde kreft og håper fremtidige kreftpasienter kan dra nytte av arbeidet han nå har blitt en del av.

Karsten Lønning står utenfor St. Olavs

Karsten Lønning håper at han med sitt bidrag til forskningen kan være med å gjøre det lettere for fremtidige kreftpasienter.

Foto: Helge Bull-Engelstad / NRK

– Prostatakreft-forskningen har kommet videre, og nå kan vi være med å bidra for de neste som får kreft. For vi vet jo at sykdommen er der hos folk den, og vi vet at flere vil rammes, sier Lønning.

Vil forandre kommunikasjonen

De tidligere kreftpasientene vil møte forskerne seks ganger årlig i det nye utvalget. Tom Anders Stenbro i Kreftforeningen tror involveringen av tidligere kreftsyke vil påvirke ordskiftet.

– Jeg tror den vil gjøre noe med prosessen, diskusjonene og språket. Der tror jeg den største påvirkningen ligger i dette prosjektet, sier han.