Hopp til innhold

Kreftforeningen gir 180 millioner til forskning

Onsdag ble det kjent hvilke prosjekter som får midler fra Kreftforeningen i år. Hele 40 millioner går til forskning på immunterapi.

Anne Lise Ryel
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Totalt deler Kreftforeningen ut 179,2 millioner kroner til 34 prosjekter i sin åpne utlysning for 2016. Søknadene er vurdert av fagfolk fra utlandet. I tillegg er prosjektene vurdert av brukere.

– At vi kan dele ut så mye penger til kreftforskning er et stort privilerium og er takket være våre mange givere over hele landet, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i en pressemelding.

Nytt av året er at det gis større rammetildelinger til noen av landets fremste kreftforskningsmiljøer. Derfor delte Kreftforeningen i dag ut 15 millioner kroner i Trondheim. Pengene gikk til fire forskergrupper som spenner over et vidt spekter av kreftforskning.

Anledningen var også et møte mellom forskere, pasienter og givere

– Det er viktig at man får disse tre aktørene sammen, for da ser man hvorfor man forsker, at det er nyttig for pasientene og at giverne ser at de gjør kreftforskning mulig, sier generalsekeretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

Frøyarussen hardt rammet

Beatrice Meland Bremnes var til stede under dagens arrangement. Hun var bare 19 år da to av hennes venner fikk kreft.

En av dem døde, en overlevde. Derfor har årets russ på Frøya samlet inn 141.000 kroner til kreftforskning.

– Et russekull er jo sammenspleiset fra før, men når vi blir rammet av en sånn hendelse, så gjør det at vi setter litt ekstra pris på hverandre, og engasjementet har helt klart vært på topp. Det var en selvfølge at vi skulle bidra i denne aksjonen, sier Bremnes til NRK.

Beatrice Meland Bremnes

MISTET VENN: Beatrice Meland Bremnes har to venner som fikk kreft. En døde og en overlevde.

Foto: Hilde Grande / NRK

40 millioner til immunterapi

Hele 40 millioner av potten går til prosjekter som forsker på immunterapi, en behandlingsmåte hvor man benytter komponenter fra kroppens eget immunsystem til å drepe kreftceller (se faktaboks).

– Dette er fremtidens kreftbehandling og har betydning på tvers av diagnoser. Det gleder meg at Norge ligger så langt fremme her, sier Ryel.

Forskningsprosjekter på tarmkreft og lungekreft har også nådd opp i konkurransen. Lungekreft er kreftformen som tar flest liv i Norge, mens tarmkreft er blant kreftformene som rammer flest.

Kreftforeningen deler i år ut mer til pasientnær forskning, noe som kan skape forbedringer i diagnostikk, behandling og pleie.

Kreftforskningen i Norge er verdensledende

Norge er verdensledende innen kreftforskning. Avdeling for kreftbehandling ved Radiumhospitalet er unik fordi den allerede på 80-tallet begynte sin oppbevaring av kreftprøver.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Disse får penger

Tildeling fra Kreftforeningen fordelt på forskningsinstitusjoner:

Oslo universitetssykehus: 77,3 millioner

Universitetet i Oslo: 24,5 millioner

Akershus universitetssykehus: 13 millioner

Kreftregisteret: 12,5 millioner

Universitetet i Bergen: 29,7 millioner

NTNU, Trondheim: 15,3 millioner

Universitetet i Tromsø: 6,7 millioner

LES: Mikrobobler doblet levetiden til kreftpasienter