NRK Meny
Normal

Krangler om lakseforskning

Valdeiere i "Elvene rundt Trondheimsfjorden" vil ikke være med på et forskningsprosjekt på laks. Det får kilnofisker Arne Jørrestøl til å reagere.

Arne Jørrestøl

Kilnotfisker Arne Jørrestøl mener foreningen 'Elvene rundt Trondheimsfjorden' saboterer lakseforskningen.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Han har drevet forskningsfangst for Norsk institutt for naturforskning i Agdenes ytterst i Trondheimsfjorden i flere år. Men nå er det slutt.

– Saboterer forskningen

Planen var at han også skulle bidra med radiomerking av laks og så i år. Men det har elveeierne rundt Trondheimsfjorden satt en stopper for.

– Jeg skjønner ikke at elveeierene vil sabotere denne forskningen. Her skulle vi merket den rømte oppdrettslaksen og fulgt den på vei inn fjorden. Slik kunne vi funnet ut i hvilke elver den gikk opp, og om den eventuelt deltok i gytingen, forteller Jørrestøl til NRK.

Men lederen for "Elvene i Trondheimsfjorden", avdeling Orkla, Arne Nilsen, tilbakeviser påstandene.

– Lite praktisk forskning

– Det er faglige grunner til at vi ikke vil delta i dette prosjektet. Vi ønsker heller mer praktisk forskning på villaksen som de blant annet har i Skottland og på Island, sier han.

Han viser til at forskningen der er mer praktisk drevet og rettet mot næringsinteressene i elvene.

Kilnotfisker Arne Jørrestøl har tidligere samarbeidet med valdeierne i elvene. Fra 1997 til 2004 jobbet de sammen i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning med å gjøre innsigsberegninger på laks.

– Vil bli kvitt oss

– Det var et kjempegodt samarbeid, men siden ser det ut som om "Elvene rundt Trondheimsfjorden" heller prøver å overtale forvaltninga til å få oss kilnotfiskere bort, mener Jørrestøl.

Men Arne Nilsen i Orkla avviser at de vil fjerne kilnotfiskerne helt i Trondheimsfjorden.

– Vi mener det både kan være kilnotfiske og elvefiske i Trondheimsfjorden. Men sjøfisket kan ikke være like stort som det var før, sier Nilsen til NRK.

Ingen nøter i år

Arne Jørrestøl ser ingen grunn til å sette ut kilnøtene denne sesongen når han ikke får drive forskningsfiske lenger.

– Nå får vi ikke sette ut nøtene før 1. juli, og da har både storlaksen og mellomlaksen passert oss her ute på Agdenes. Da er det ikke lønnsømt å sette ut nøtene for min del, sier han.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal