Hopp til innhold

Krangler om regninga etter orgeloppussing

Stat og kommune er ikke enige om hvem som skal ta regningen for restaureringa av Nord-Europas største kirkeorgel i Nidarosdomen. Nå må menigheten ut på tiggerferd.

Steinmeyer-orgelet i Nidarosdomen

NIDAROSDOMEN: Nord-Europas største orgel befinner seg i Nidarosdomen. Etter oppussinga, som har kostet 53 millioner kroner, krangler Trondheim og staten om hvem som skal ta regninga. Dette bildet ble tatt da orgelet ble tatt ned for restaurering.

Foto: Grete Thobroe

En etterlengtet orgeloppussing i Nidarosdomen har kostet flesk. Nå krangler Trondheim kommune og staten om hvem som skal ta siste del av regningen på 53 millioner kroner.

Nidarosdomen og Våre Frue menighet må selv samle inn de siste 10 millionene etter restaureringen av Nord-Europas største kirkeorgel.

Trondheim kommune tar størsteparten av regninga og mener staten bør ta resten. Mens partene diskuterer over regningen, jobber menigheten kreativt med å få inn så mye penger som mulig.

Kunstnerisk orgel-dugnad

Tirsdag kveld var det innsamlingskonsert i Nidarosdomen hvor kjente artister stilte opp gratis for å hjelpe menigheten.

Foran høyalteret i Nidarosdomen står Arve Tellefsen. Tirsdag kveld holdt fiolinisten konsert sammen med Henning Sommerro, Randi Stene og fire kor til inntekt for det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet.

– Jeg synes det er en viktig sak. Musikalsk er det fantastisk at de får det store orgelet i orden. Vi kan gjøre det lille vi kan. Mitt bidrag er ikke stort, men jeg er med, sier Tellefsen.

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen var på plass og han stiller gjerne på en ny støttekonsert om det trengs.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

Vet ikke om det går

Hjernen bak konserten er Bea Levine-Humm, som frivillig har tatt på seg ansvaret for å samle inn 10 millioner kroner.

For nå er Nidarosdomen og Vår Frue menighet på tiggerferd. Menigheten må selv betale deler av restaureringa av Nord-Europas største kirkeorgel. Og 10 millioner kroner finnes ikke i menighetens pengekasse.

– Målet er altså at 10 millioner skal komme inn, men om det går med bare folkeaksjonen eller om det må offentlige penger må til, gjenstår å se, sier hun.

Langvarig strid

Restaureringa av Steinmeyerorgelet starta i 2013 og spørsmålet om hvem som skal ta regninga er fortsatt delvis uavklart.

Trondheim kommune har betalt 43 av 53 millioner. Men for at restaureringa skulle bli realisert, måtte menigheten gå med på å stå ansvarlig for de siste 10 millionene.

Kommunalråd i Arbeiderpartiet i Trondheim, Geir Waage, mener at de ikke har sendt menigheten ut på tiggerferd, men at det er staten som ikke tar ansvar.

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen er snart klart. Mer enn ti tusen orgelpiper skal stemmes og gjøre det mulig å spille verker som aldri har vært prøvd der før. Det vekker internasjonal oppsikt.

– Statlig ansvar

– Her snakker vi om nasjonalhelligdommen. Vi snakker om noe som er statens ansvar. Til tross for det så har Trondheim kommune gått inn og tatt store deler av kostnadene nettopp for å få ferdig Steinmeyerorgelet til feiringa av 200 årsjubileet for grunnloven i mai i år, sier Waage.

– Når vi har tatt en så stor del, er det urimelig at meningsheten blir sittende igjen alene med resten av regninga. Derfor må Høyre holde sitt valgløfte og sørge for at staten bidrar med de siste millionene.

Og staten ved statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Almås, svarer slik:

– Stengt tatt er det økonomiske ansvaret for orgelet Trondheim kommunes.

Blir fadder for orgelpipe

Ifølge Almås kommer det ikke 10 millioner kroner fra kulturdepartementet i år.

– Jeg skal ha møte med representanter de som driver innsamlingsaksjoner om orgelet, så vi følger med i saken. Når det gjelder spørsmålet om ytterligere statlig finansiering, er det et budsjettspørsmål vi må komme tilbake til, sier Almås.

Til nå har menigheten samlet inn vel 1 million kroner, Håkon Gullvåg har bidratt med trykk og Bea Levine-Humm har dratt i gang en orgel-fadder-aksjon. For 1000 kroner kan man bli fadder for en av de 10 000 orgelpipene i Steinmeyerorgelet.

Kanskje ny konsert

Hvis pengene ikke ruller inn, kan det bli en ny konsert.

– Ja da, jeg må si som Toralv Maurstad, han er eldre enn meg, men han sier at når vi er så gamle som oss så sier vi ja til alt mulig. Vi må vi være glade for å få bli med, sier Arve Tellefsen, som selv har blitt fadder for én av orgelpipene i det nyrestaurerte orgelet.