NRK Meny
Normal

Har ikke kontakt med tyfon-ramma trønder

Trønderen Erlend Johannesen befinner seg i et av de tyfon-ramma områdene i Filippinene sammen med nesten 100 barn fra slummen. Nå har ingen kontakt med Trondheimsmannen.

barnehjem i pilippinene

Etter at tyfonen Haiyan rammet deler av Filippinene, har ingen hatt kontakt med trønderen Erlend Johannesen som befinner seg i området.

Foto: Erlend Johannesen

Erlend Johannesen

Ingen har hørt fra barnehjemmet siden i natt. Tyfonen har tatt knekken på mobilnettet.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Den kraftige tyfonen Haiyan slo natt til fredag inn over Filippinene med vindkast på over 75 sekundmeter, melder den statlige værtjenesten i landet.

Haiyan nådde først øya Samar, rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden Manila, og innbyggerne i kystbyen Guiuan var de første som fikk merke syklonens vrede.

I byen Tacloban er flere tusen evakuert, Erlend Johannesen fra Trondheim driver barnehjemmet «Streetlight» i byen, og åpnet i går dørene for mange fattige barn fra slummen.

Mistet kontakt

Robert Hoven er styreleder i «Streetlight». Han var i kontakt med Erlend da tyfonen for alvor nærmet seg land, skriver Adresseavisen.

– Vi mistet kontakten med dem mellom klokken halv ett og ett. Tyfonen har tatt knekken på mobilnettet. Vi vil jobbe med å få kontakt med Erlend, og håper at det vil skje i løpet av helga, sier Hoven til avisa.

Strømmen skal også ha gått i området.

– Svært farlig tyfon

Filippinske myndigheter har satt i verk masseevakuering i store deler av landet og forbereder seg på det verste.

– Dette er en svært farlig tyfon, men lokale tjenestemenn vet hvilke områder som er sårbare og har fått beskjed om hvordan evakueringen skal foregå, sa den filippinske meteorologen Glaiza Escullar torsdag.

Ett av stedene som kan bli hardt rammet av Haiyan, er øya Bohol som i forrige måned ble rammet av et kraftig jordskjelv.

Over 220 mennesker omkom og 400.000 ble hjemløse i skjelvet.

(saken fortsetter under bildet)

Tyfon

Satelittbilde av tyfonen Haiyan.

Foto: NOAA / Reuters

Kan være klodens kraftigste

Haiyan er den kraftigste tyfonen som er registrert hittil i år.

Den kan også være den kraftigste som noensinne har nådd land, mener den amerikanske meteorologen og orkaneksperten Jeff Masters ved nettstedet Weather Underground.

Sykehusene er i høyeste beredskap, og det samme er landets redningsetater.

– Vi er veldig redde

I går uttalte Erlend Johannesen til NRK at de gruet seg til den store stormen.

– Vi har ekstremt lite å stille opp med. Vi har kjøpt inn 1000 kilo med ris, drivstoff, lommelykter og diverse slik at vi klarer oss. Det handler ikke bare om å klare seg gjennom tyfonen, men også i ukene som følger, sa han.

I går kveld hadde over 70 mennesker ankommet barnehjemmet, som mer eller mindre ble omgjort til et evakueringssenter.

– Det jeg vet nå er at tyfonen er 700 kilometer unna og at den har en styrke på 280 kilometer i timen. Denne tyfonen er skummel - byer har blitt jevna med jorda av mindre tyfoner enn denne. Vi er veldig redde, sa Johannesen på torsdag ettermiddag.

Erlend Johannesen

Det er flest barn og unge som har ankommet barnehjemmet i Tacloban.

Foto: NRK