Her har de det varmest i landet

Varmebølgen har nådd så godt som hele landet i dag. Aller varmest var det hos ekteparet Tingstad i Trøndelag.

Annlaug og Arnold Tingstad Kotsøy

Arnold og Annlaug Tingstad trakk inn i skyggen i dag...

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Kotsøy i Sør-Trøndelag var varmest i landet mandag, med 28 grader - en temperatur også Meråker i Nord-Trøndelag nådde i løpet av dagen.

– Denne temperaturen er samtidig årets høyeste - fra før hadde Lier i Buskerud årsrekorden så langt med 26,8 grader den 10. mai, opplyser statsmeterorolog Bente Wahl.

Hun sier at det varme været fortsetter det meste av uka.

– Greit å holde seg unna sola, så en ikke blir aldeles koka

Man må bare innrette seg etter det, og trekke inn i skyggen, sier Annlaug Tingstad i Kotsøy. Sammen med ektemannen Arnold sitter hun på terassen, mens termometeret viser 28 grader.

Kotsøy stasjon

Kotsøy ligger i Gauldalen og er også stoppested på Rørosbanen. I dag kunne målestasjonen der notere 28 grader, samme temperatur som også målestasjonen Meråker-Vardetun noterte.

Foto: Kjartan Ovesen / nrk

– Greit å holde seg unna sola, så en ikke blir aldeles koka, sier ektemannen. Men begge gir uttrykk for at de storkoser seg over at sommervarmen allerede er kommet den 31. mai.

– Vi vet jo at det fort kan bli kaldere igjen, sier Arnold, vel vitende om at temperaturene fort svinger i Trøndelag - og har gjort det så langt i år.

Notert varmerekorder siden 2008

Kotsøy har virkelig blitt satt på kartet som et sted med varmerekorder, siden stedet fikk målestasjon i 2008.

Bjørn Ivar Haugen

Bjørn Ivar Haugen har notert ned alle gangene Kostøy har vært på 'varmetoppen' siden stedet fikk målestasjon i 2008.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Vi fikk alltid høre av eldre folk at det var varmt om sommeren her på Kotsøy, og etter at vi fikk målestasjonen fikk vi det bekreftet, sier Bjørn Ivar Haugen. Han har notert ned alle varmerekordene Kotsøy har hatt siden 2008.

– Jeg tror det må være minst 100 ganger at stedet har vært varmest i landet, varmest i Trøndelag eller varmest i landsdelen, sier han og viser fram lister over varmerekordene.

Full fart på vannsklia

Full fart på vannskilia i varmen, for Guro Allette Haugen (7) og Ella Pauline Haugen (5).

Foto: Kjartan Ovesen / nrk

– For eksempel 31. mai 2008. Da var det 30,1 grader, og det var sagt at det var varmeste dagen i mai på over hundre år. Det bør være være offisiell rekord, selv om det ble sagt at den da ferske målestasjonen ikke tilfredsstilte alle krav, sier Haugen.

Varmt over hele landet

Varmebølgen nå har nådd så godt som hele landet. Etter dagsrekorden i dag på 28 grader to steder i Trøndelag, kommer Gulsvik i Buskerud på plassen etter med 27,6. Ellers hadde Otta i Oppland og Lier i Buskerud 27,4.

Varme på Marinen

God varme over det meste av landet, her fra Marinen i Trondheim i dag.

Foto: Geir Wennberg / NRK

På Vestlandet har temperaturen sunket noe etter regnværet som passerte der i går. Men i Rogaland hadde likevel Vats i Vindafjord 26,1 grad og i Hordaland lå Voss høyest med 25.3. Det var også bra varmt i Nordland der Saltdal hadde høyest temperatur i dag med 25 grader.

I det store og hele skal altså det varme været fortsette det meste av uka, fram mot helga, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

– Men unntaket er Vestlandet i morgen. Da kommer det igjen et nedbørsområde som passerer landsdelen. Dette kan merkes nordover mot Trondheimsfjorden.