NRK Meny
Normal

Kostbar Gilde-operasjon

Norgeshistoriens største dopingsak har kostet flesk. Saken er den dyreste noensinne hos politiet og tingretten i Sør-Trøndelag.

Tingrettsdommerne Rune Lium og Ingrid Stigum

Tingrettsdommerne Rune Lium og Ingrid Stigum leser opp dommen i det som er distriktets meste kostbare sak noensinne.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Så langt har prislappen på saken stoppet på 43 millioner kroner, men kostnadene vil fortsette å stige.

dopingmidler

Dopingmidler beslaglagt av politiet under etterforskningen.

Foto: sse002

Årsaken til at rettssaken etter Operasjon Gilde-etterforskningen har blitt så kostbar, er at saken har hatt et stort omfang. Rettssaken startet allerede i januar, og først tirsdag 6. mai falt det dom i saken.

Det er Adresseavisen som har hentet ut tallene fra politidistriktet og rettsvesenet.

– Rettssaken har vært langvarig. I tillegg er det mange tiltalte i saken, som gjør at det blir kostbart, sier sorenskriver ved Sør-Trøndelag tingrett, Hilda Gerd Kolbjørnsen sier til avisen.

Tingretten har så langt betalt ut 7,76 millioner kroner i salærer til forsvarerne. Til sammenligning ble det utbetalt 11,2 millioner kroner i salærer og reiseutgifter til forsvarerne i 22. juli-rettssaken.

14 politidistrikt

Sør-Trøndelag politidistrikt har anslått at etterforskningen frem til rettssaken startet i januar, har en prislapp på 36 millioner kroner.

– Det er en totalpakke på etterforskningen som vi har beregnet. Det er liten forskjell i kostnadene fra januar til nå, sier etterforskningsleder Bjørn Are Kattem ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

14 politidistrikt har vært involvert i etterforskningen av saken som startet i 2011. 118 personer over hele landet er siktet i saken og politiet er ikke ferdig med etterforskningen.

– Vi ser ikke bort ifra at den videre etterforskningen kan medføre høyere kostnader. Det gjenstår å se om vi holder oss innenfor budsjettrammen eller om vi må søke om mer midler, sier Kattem til avisen.

Ny runde i retten

Den 39 år gamle hovedmannen ble tirsdag dømt til sju års fengsel og får i tillegg inndratt tre millioner kroner. Han er den eneste som anket på stedet.

Frostating lagmannsrett har allerede satt av tid til ankebehandlingen i oktober. Det er også ventet at flere av de sju domfelte vil anke. Dermed tikker taksameteret videre.

Video fra Trøndelag

Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.
Cirka 8000 deltok i årets Pride-parade i Trondheim
Fredag åpna den nye klatreparken i Trondheim