Hopp til innhold

Tallspisende drage lærer barn matte

«Kosinus» er NRKs nye vitenskapsprogram for de yngste.

Dragen Kosinus er så glad i tall at han må spise dem. Dermed havner han i trøbbel. Den eneste som kan hjelpe Kosinus er superheltinnen Solveig (Hareide, tidligere programleder i Newton).

Allerede i første program, som har premiere torsdag på NRK Super, klarer dragen Kosinus å spise feil tall.

Kosinus skal løpe 60-meteren på idrettsbane, og alt går bra helt inntil Kosinus sluker startnummeret til løperen som leder. Speaker setter Kosinus i kommentatorbua. Nå trenger Kosinus hjelp fra Solveig og barna!

– Med denne serien vil vi rett og slett styrke barns matematikkunnskaper, sier Solveig Hareide, som sammen med Kari Hansen har unnfanget idéen til serien.

Video Kosinus - musikkvideo

NRK har fått hjelp av Rasmus (rohde) og verdens beste band til å lage en musikkvideo med sangen om Solveig og Kosinuss-nuss.

Lengde, vekt og mål

Programleder Solveig og barna må telle, sortere, lage mønster og måle opp for å redde Kosinus når han er i fare. Dette for å få tak i tre nøkler hun trenger for å befri den kjære dragen sin. For hver nøkkel møter hun en hindring som hun bare kan komme forbi ved å løse oppgaver som har med matematikk å gjøre.

– Vi vil gjøre seerne bevisst på tall, rom og former som omgir oss til daglig.

– Vi er opptatt av at ungene skal ta i bruk formler og sortere begreper. De må sortere hunder etter størrelse og frukt etter type, lage trekanter og telle sirkler i en kakebutikk, sier regissør Hilde Håbjørg.

– Dette gjør vi for å styrke begrepsforståelsen hos ungene.

Hilde Håbjørg vil ta et oppgjør med holdningen her til lands om at det er helt akseptabelt å ikke kunne matematikk.

– Vi har vist den første episoden til en barnehage, og ungene der var kjempeivrige på å hjelpe til og løse matematikkoppgavene, sier Håbjørg.

Filmteamet på opptak for Kosinus.

Regissør Hilde Håbjørg diskuterer opptakene med fotograf Rune Nilsen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Yngre enn Newton

«Kosinus» er et tilbud til de barna som er for unge til å ha fullt utbytte av Newton. Vitenskapsprogrammet Newton dekker aldersgruppen 8-12 år, mens Kosinus er for barna mellom 4-8 år.

Programmene om Kosinus er utviklet i Vitenskapsredaksjonen i Mediehuset Trøndelag i samarbeid med blant andre Matematikksenteret ved NTNU. Vitenskapsredaksjonen produserer også Newton og Schrödingers katt.

Det blir laget ti episoder av Kosinus i 2010, som skal gå i Barne-TV på NRK Super med sendestart 23. september. Neste år lager redaksjonen ytterligere 15 nye episoder.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Mandagens Midtnytt er ved Alf Skille

Mandagens Midtnytt er ved Alf Skille