Tallspisende drage lærer barn matte

«Kosinus» er NRKs nye vitenskapsprogram for de yngste.

Dragen Kosinus er så glad i tall at han må spise dem. Dermed havner han i trøbbel. Den eneste som kan hjelpe Kosinus er superheltinnen Solveig (Hareide, tidligere programleder i Newton).

Allerede i første program, som har premiere torsdag på NRK Super, klarer dragen Kosinus å spise feil tall.

Kosinus skal løpe 60-meteren på idrettsbane, og alt går bra helt inntil Kosinus sluker startnummeret til løperen som leder. Speaker setter Kosinus i kommentatorbua. Nå trenger Kosinus hjelp fra Solveig og barna!

– Med denne serien vil vi rett og slett styrke barns matematikkunnskaper, sier Solveig Hareide, som sammen med Kari Hansen har unnfanget idéen til serien.

Video Kosinus - musikkvideo

NRK har fått hjelp av Rasmus (rohde) og verdens beste band til å lage en musikkvideo med sangen om Solveig og Kosinuss-nuss.

Lengde, vekt og mål

Programleder Solveig og barna må telle, sortere, lage mønster og måle opp for å redde Kosinus når han er i fare. Dette for å få tak i tre nøkler hun trenger for å befri den kjære dragen sin. For hver nøkkel møter hun en hindring som hun bare kan komme forbi ved å løse oppgaver som har med matematikk å gjøre.

– Vi vil gjøre seerne bevisst på tall, rom og former som omgir oss til daglig.

– Vi er opptatt av at ungene skal ta i bruk formler og sortere begreper. De må sortere hunder etter størrelse og frukt etter type, lage trekanter og telle sirkler i en kakebutikk, sier regissør Hilde Håbjørg.

– Dette gjør vi for å styrke begrepsforståelsen hos ungene.

Hilde Håbjørg vil ta et oppgjør med holdningen her til lands om at det er helt akseptabelt å ikke kunne matematikk.

– Vi har vist den første episoden til en barnehage, og ungene der var kjempeivrige på å hjelpe til og løse matematikkoppgavene, sier Håbjørg.

Filmteamet på opptak for Kosinus.

Regissør Hilde Håbjørg diskuterer opptakene med fotograf Rune Nilsen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Yngre enn Newton

«Kosinus» er et tilbud til de barna som er for unge til å ha fullt utbytte av Newton. Vitenskapsprogrammet Newton dekker aldersgruppen 8-12 år, mens Kosinus er for barna mellom 4-8 år.

Programmene om Kosinus er utviklet i Vitenskapsredaksjonen i Mediehuset Trøndelag i samarbeid med blant andre Matematikksenteret ved NTNU. Vitenskapsredaksjonen produserer også Newton og Schrödingers katt.

Det blir laget ti episoder av Kosinus i 2010, som skal gå i Barne-TV på NRK Super med sendestart 23. september. Neste år lager redaksjonen ytterligere 15 nye episoder.

Siste fra Trøndelag