NRK Meny
Normal

Kortvokste Jørgen drømmer om å kjøre lastebil

Jørgen Svane er 140 centimeter høy og har slitt med å få jobb som trailersjåfør. Nå kan drømmen likevel gå i oppfyllelse.

Kortvokste Jørgen Svane har alltid drømt om å sitte bak rattet i en lastebil. Men selv med alle papirene i orden har jobben uteblitt - helt til han kjørte ut en post på facebook.

MULIGHETER: Jørgen Svane (t.v.) har svært lyst på en jobb som trailersjåfør. Daglig leder Anders Kotte (t.h.) i Pedersen Transport tror det går an å tilpasse førermiljøet bedre til Jørgens kroppshøyde.

– Jeg har vært innom mange arbeidsgivere. De fleste virker positive i telefonen, men så har de plutselig ingen ledig jobb når jeg kommer dit. Da skjønner jeg hva de tenker, og det er tungt å gå ut den døra igjen, sier Svane til NRK.

23-åringen har større utfordringer med å skaffe seg jobb enn de fleste på sin alder. Selv om han har fagbrev og sertifikat for store kjøretøy, har det så langt vært mest motbakke i jobbjakten.

Kjører gjerne langt

– Nå er mitt høyeste ønske er å få muligheten til å kjøre stor bil. Langkjøring er ikke et «must» - men det er det jeg ønsker aller mest, sier Jørgen.

Det har skjedd mye etter at han formidlet sitt jobbønske på Facebook denne uka. Tusenvis har delt innlegget.

– Responsen har vært over all forventning. Jeg får meldinger i massevis, fra folk som heier på meg. Folk tipser også om bedrifter som søker etter sjåfører. Antall delinger av jobbannonsen er blitt så stort at jeg er lettere sjokkert, smiler Jørgen.

Jørgen Svane

ENORM RESPONS: Jørgen Svane har fått overveldende respons på sosiale medier, etter at han la ut sin jobbsøknad denne uka. Nå reiser han til Oslo for samtale om mulig jobb.

Foto: Espen Holtan Nilsen / NRK

Lovende telefon fra Østlandet

Like før NRK kom på besøk fikk Jørgen en telefon fra et firma ved Oslo.

– De ønsker meg nedover for en prat om et mulig jobbtilbud. De gjør etter hva jeg forstår litt mer enn andre overfor arbeidstakere med spesielle behov.

Jørgen reiser til Oslo nå, og håper det beste.

– Skulle det ordne seg med jobb, vet jeg nesten ikke hvordan jeg kommer til å reagere. Det har skjedd så mye bare det siste døgnet. Jeg er glad og overrasket over hvor mange som ønsker å hjelpe en ung mann inn i yrkeslivet.

Anders Kotte

MANGE SØKER: - Vi kan få hundre søknader på en ledig sjåførjobb, sier Anders Kotte i Pedersen Transport.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Storbil kan tilpasses

Daglig leder Anders Kotte i Pedersen Transport tror det går an å tilpasse førermiljøet bedre til Jørgens kroppshøyde.

– Jeg tror ikke skal så mye til for å gjøre en stor bil driftsklar for Jørgen. Jeg ser jo dessuten at han er en god arbeidskar, han har nok gode muligheter til å lykkes bak rattet.

Men Kotte forteller at det for tida er stor rift om sjåførjobbene.

– Det går jo dårligere enn før i Nordsjøen, og av dem som er satt på land, søker mange seg inn i transportnæringa. Vi har gjerne opp mot hundre søkere på én sjåførjobb, sier Kotte.