Hopp til innhold

Overraskende resultat av korsang

Da Helse Nord-Trøndelag skulle bedre arbeidsmiljøet på sykehusene ble sang og musikk løsningen. 700 sykehusansatte ble med i kor, og resultatene er overraskende. Det sier Jonas Vaag, psykolog og doktorgradsstipendiat i Helse Nord-Trøndelag.

Inspirert av Korslaget satte Helse Nord-Trøndelag igang med sang for bedre arbeidsmiljøet. Og deltakelsen ble overveldende, nå synger 700 i kor.

Lyden av trivsel - korsang for bedre arbeidsmiljø

Vinnervideoen fra Helse Nord-Trøndelags Lyden av trivsel-konkurranse.

Koret fra Levanger vant Lyden av trivsel-konkurransen.

Foto: NRK
Arne Flaat, adm. dir. Helse Nord-Trøndelag

Arne Flaat lover at prosjektet videreføres.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
Jonas Vaag, Helse Midt-Norge

Jonas Vaag, Helse Midt-Norge.

Et forskingsprosjekt om korsang ga overraskende resultater i Nord-Trøndelag.

Sykefraværet gikk ned

– Å synge i kor ga bedre helse og arbeidsmiljø for de ansatte i helsevesenet, sier doktorgradsstipendiat og psykolog i Helse Nord-Trøndelag, Jonas Vaag.

De som deltok, rapporterte bedring i engasjement, arbeidsmiljø og egen helse.

Prosjektet ble kalt Lyden av Trivsel, og var inspirert av TV2-konseptet Det store korslaget. Flere kor ble dannet av de ansatte i helseforetaket, og konkurrerte mot hverandre.

Prosjektet fikk støtte av kulturdepartementet, og var et samarbeid mellom Helse Nord-Trøndelag og Rock City. Det er nå NTNU, NUMI og Helse Nord-Trøndelag som står bak forskningsprosjektet.

700 ansatte ble med i Lyden av Trivsel, og sykefraværet gikk ned med 10 prosent under sangperioden som varte i 8 måneder, ifølge Helse Nord-Trøndelag.

Positiv omtale av forskninga

Jonas Vaags forskning viser at korsangen, som foregikk på kveldstid, også også har bedret arbeidsmiljøet ved sykehusene i Nord-Trøndelag:

– Det kan handle om en annen måte å jobbe sammen på. Folk får en større forståelse av hverandre, av ulike plasser å jobbe på og ulike ståsted.

Forskningsresultatet har nylig blitt publisert i tidsskriftet Arts and Health og har fått positiv omtale.

– Vi fikk også positive tilbakemeldinger fra dem som vurderte artikkelen. De syntes det var et veldig interessant tema, sier Vaag.

– Har gitt noe i hverdagen

De ansatte trivdes godt med sangprosjektet.

– Vi satt og sang på vaktrommet, pasientene klappa for oss i gangene, forteller Monica Haukø, sykepleier ved Sykehuset Namsos.

– Prosjektet har gitt noe i hverdagen. Å delta sammen med kolleger i en aktivitet på fritida har ført til at det ble enda artigere å være på jobb. Det er veldig positivt at det bekreftes gjennom denne forskningsrapporten, sier Arne Flaat, administrerende direktør ved Sykehuset Namsos. Han var en av de ivrigste deltakerne.

– Dette må videreføres!

Kulturministeren har tidligere bevilga penger til ei videreføring.

Og sykehusdirektøren i Namsos vil gjerne se fortsettelsen.

– Det engasjementet som deltakerne la i dette, det var fantastisk. Og nå er vi under press for å komme med oppfølgeren. Det kommer ett eller anna, bare vent litt. Dette var noe av det artigste jeg har vært med på, og dette skal helt klart følges opp, sier Flaat.

Scene fra vinnervideoen fra Helse Nord-Trøndelags Lyden av trivsel-konkurranse.

700 ansatte i Helse Nord-Trøndelag var med i 'Lyden av trivsel'.

Foto: NRK