Hopp til innhold

Korrupsjonsjeger: – Går mot en bestikkelseskultur

Mangeårig korrupsjonsjeger Helge Kvamme mener korrupsjon brer om seg i det offentlige.

Mangeårig korrupsjonsjeger Helge Kvamme mener korrupsjon brer om seg i det offentlige.

Helge Kvamme sier man ser en utvikling som går mot en bestikkelseskultur som det er viktig å ta tak i.

rådmann i Trondheim, Morten Wolden

Rådmann i Trondheim, Morten Wolden.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

I Trondheim kommune inngås det hvert år kjøps- og bruksavtaler for mellom tre og fem milliarder kroner. De som styrer vet at noen av de ansatte lett kan la seg friste; bestikkelser, underslag og korrupsjon skjer også her i Norge.

– Hvis man ikke har det i ryggmargsrefleksen at nei, dette skal jeg ikke være med på, så står du i fare for å gjøre ting som du ikke burde gjort til personlig nytte, sier rådmann Morten Wolden.

Vanskelig å avdekke

Helge Kvamme er en anerkjent korrupsjonsjeger som har vært på jakt etter ulovlige transaksjoner og annet snusk i en årrekke. På sin vei har partneren i advokatfirmaet Selmer sett at korrupsjon vokser fram i offentlig forvaltning.

– Jeg tror det er et område hvor vi må forvente mørketall og vi ser en utvikling som går mot en bestikkelseskultur som det er viktig å ta tak i, sier Kvamme.

< Les: Kommuneansatt siktet for grov korrupsjon

< Les også: Korrupsjonsskandalen i Unibuss

< Les også: Korrupsjon i Vimpelcom

Plan og bygningsetaten.

Byggesaker og arealsaker er kanskje det vanskeligste området, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, har satt ned et etikkutvalg og pålegger folkevalgte å være åpne om verv og roller. Styreleder Gunn Marit Helgesen mener korrupsjon ikke er noe stort problem i kommunene, men når det skjer, så er det vanskelig å avdekke.

– Det som er det verste er kanskje disse gråsonene med utilbørlig press i forhold til byggesaker, arealer og så videre, at det kanskje kan være ikke direkte bestikkelser, men at man forsøker å påvirke retningen på et vedtak, sier hun.

Behov for streng kontroll

Med 13 000 kommuneansatte skjønner ledelsen i Trondheim kommune at risikoen for korrupsjon er der. Rådmannen mener streng kontroll er nødvendig og at alle må forstå alvoret.

– Man kan varsle enten via tjenestevei, via tillitsvalgte eller anonymt på forhold i organisasjonen som man mener er tvilsomt. Dette blir tatt opp og løftet inn enten til direktørnivå eller til rådmannen selv, sier Wolden.

Han forteller at de fikk 16 varsler i fjor. Noe ble grepet fatt i og avsluttet.

– Det er ikke store ting, men ting som ligger i gråsonen, sier rådmannen.

Regler, retningslinjer og føringer. Kommuneledelsen har gjort mye for å hindre korrupsjon, men rådmannen er klar på en ting; Det er de ansatte selv som bestemmer hva de vil involvere seg i.

– Når du føler at denne middagen har jeg veldig lyst til å reise på. Da kan det hende at du ikke skal reise på akkurat den middagen, sier Wolden.

< Les også: Har avdekket korrupsjon i Statoil