Hopp til innhold

150 nye koronasmittede i Trondheim

Aldri før i pandemien har så mange testet positivt i Trondheim på ett døgn.

En ansatt ved teststasjonen på Leangen i Trondheim er iført fullt smittevernutstyr. Hun lener seg inn i en bilvindu, og tar koronatest av en person. Vi ser ikke personen, men ser så vidt bilen.
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Onsdag kunne trondhjemmere være litt optimistiske, da det for første gang på flere dager ble meldt om under 100 smittede. Men lykken over det varte altså ikke lenge.

I Trondheim har det sist døgn blitt registrert 150 nye smittede. Det er det høyeste tallet siden pandemien startet.

I tillegg til de 150 positive PCR-testene, har rundt 100 personer testet positivt på hurtigtest. Hurtigtestene regnes ikke inn i de offiselle tallene.

Stort flertall er i 20-årene

– Det er et urovekkende høyt tall. Men det er ikke veldig overraskende for oss at det er så mange. Vi har sett det over forholdsvis mange dager; det er mye smitte. Særlig knyttet til studentmiljøet, sier kommunikasjonssjef i Trondheim kommune, Harry Tiller.

  • Hele 115 av de smittede er 20-årene.
  • 21 av de smittede er under 20 år.
  • Fire personer er innlagt på St. Olavs hospital med covid-19.

Det høye smittetallet har nok en sammenheng med at svært mange har testet seg. HVer dag i det siste har over 1000 personer testet seg.

Tiller er bekymret. Samtidig påpeker han at det er viktig å se smittetallene over tid for å få et totalbilde.

– Det handler litt om når testene blir analysert og kommer tilbake. Men vi har ligget på pluss-minus hundre i noen dager nå. Det betyr at det er mye smitte ut i trondheimssamfunnet.

Har åpnet nytt testtilbud

Det høye smittetallet kommer samme dag som Trondheim åpner et helt nytt testtilbud for hjemmetesting med spyttprøve.

Det pågående smitteutbruddet har ført til sprengt testkapasitet. Med det nye tilbudet skal 3000 flere kunne testes hver dag.

Denne uka startet dessuten utdelingen av hurtigtester til studenter i Trondheim. Målet er å avdekke skjult smitte. Studenter som tester positivt på hurtigtesten må ta ordinær PCR-test.

Kommunikasjonssjef Harry Tiller sier at det som skjer de neste dagene vil være avgjørende for om kommunen vil vurdere å innføre enda strengere smittevernsregler.

Torsdag i forrige uke strammet Trondheim kommune inn, med blant annet munnbindpåbud og sterke anbefalinger om å begrense sosial kontakt og holde seg hjemme.

Tiller mener det er for tidlig å si om de vil klare å få kontroll i løpet av den neste uken.

– Mye av suksessen handler om to ting: Hva kommunen greier å etablere av ordinger, men også innbyggernes egen innsats, sier han.

Smitteutbrudd i Stjørdal

Stjørdal, Trondheims nabokommune, er svært hardt rammet av korona.

Stjørdal kommune melder torsdag morgen om 31 positive hurtigtester. I tillegg fikk fem personer påvist smitte etter ordinær PCR-test.

Kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, samler kriseledelsen til møte torsdag formiddag for å diskutere eventuelle nye tiltak.