Hopp til innhold
Koronavirus
Illustrasjon: CDC

Koronavirus i Trøndelag

Oppsummert

Her er siste nytt om korona i Trøndelag og hvordan dette påvirker innbyggerne i Trøndelag. Koronavirus er et smittsomt lungevirus. Tips oss gjerne på trondelag@nrk.no om du har tips til noe vi burde vite om.

 • Anbefaler oppfriskningsdose

  Folkehelseinstituttet anbefaler de over 75 å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine. Anbefalingen gjelder også til de som bor på sykehjem. Det er usikkert hvor mye koronasmitte det blir utover våren og sommeren, men myndighetene anbefaler at aldersgruppa tar en vaksine for å beskytte de som rammes hardest av covid-19.

 • Tilbyr oppfriskingsdoser

  Nå får også personer mellom 18 og 64 år tilbud om oppfriskingsdose med koronavaksine i Trondheim. Dette gjelder for de som er i risikogrupper, melder kommunen.

  Personer fra 65 år og oppover har hatt tilbud om en ny oppfriskningsdose siden i sommer.

  Her får en 11-åring i risikogruppen vaksine.
  Foto: PETTER STRØM / NRK
 • FHI har funnet koronavirus i kloakken flere steder i landet

  I forrige uke tok Folkehelseinstituttet de første prøvene ved Norges største renseanlegg, VEAS på Slemmestad, samt i Ullensaker og Trondheim for å undersøke kloakken for koronavirus.

  Prøvene er nå analysert, og det er funnet arvemateriale til koronaviruset i samtlige prøver.

  – Det indikerer at det fortsatt er koronavirus til stede i befolkningen som hører til disse avløpsanleggene, sier prosjektleder Elisabeth Madslien i FHI.

  Folkehelseinstituttet vil fortsette å ta prøver fra de samme anleggene én til to ganger i uken.

  – Vi vil forhåpentligvis få litt mer svar på dette med smitteutvikling og trend.

  Forsøkene skal også utvides. Det skal omfatte totalt 12 anlegg som hovedsakelig mottar avløpsvann fra Oslo Bergen, Trondheim Tromsø og Ullensaker.

  Foreløpig er det ikke mulig å si hvilken koronatype som er funnet i kloakken. Det vil forhåpentligvis videre analyser vise.

  – Vi vil gå videre med det vi kaller screening- analyser for å se på virusvarianter, sier Madslien.

  Det taes prøver av avløpsvann for å lete etter koronavirus i kloakken
  Foto: Rushda Syed / NRK
 • Koronavirus i kloakken

  Folkehelseinstituttet er i gang med et testprosjekt hvor kloakken skal brukes for å spore koronavirus. Avløpsvannet kan nemlig gi en pekepinn både om smitteøkning, og om hva slags virusvariant det er snakk om. Det kan spesielt være nyttig nå når man ikke lenger koronatester seg via det offentlige like mye som før.

  Flere land har gjennomført slik avløpsovervåking, og nå skal kloakken fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Ullensaker/Gardermoen – området testes, melder NTB.

 • Spørreundersøkelse pandemi Trondheim

  Trondheim kommune sender i dag ut SMS med lenke til et spørreskjema om hvordan Trondheim kommune og nasjonale myndigheter har håndtert koronapandemien. Henvendelsen går til alle innbyggere i Trondheim som er over 18 år. Svarene skal brukes i kommunens evaluering av kriseberedskap og revidering av planer for informasjon og kommunikasjon med publikum. Undersøkelsen er anonym og svarfrist er 27. mai.

30
29
7
Totalt i region Midt66
Totalt i Norge467