Koronasmittet ansatt ved St. Olavs hospital skulle ha vært i karantene

Sykehuset beklager sterkt og vedgår informasjonssvikt. Totalt er 43 personer som har vært i kontakt med den smittede nå i karantene.

Østmarka er en avdeling under St. Olavs hospital, divisjon psykisk helsevern, og ligger på Lade i Trondheim

St. Olavs hospital opplyser at den ansatte som har testet positivt jobber på Østmarka. Dette er en avdeling av sykehuset, divisjon psykisk helsevern.

Foto: Morten Andersen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag ble det kjent at en ansatt ved St. Olav i Trondheim har testet positivt for koronaviruset.

Nå har sykehuset gjennomgått saken. De beklager sterkt at vedkommende ikke gikk ti dager i karantene ved hjemkomst fra et opphold i et «grått» land utenfor EU/EØS/Schengen.

– Vi har ikke presisert tydelig nok i våre retningslinjer at det er en del områder som en reiser til, som automatisk gir ti dagers karantene. Det er den karanteneplikten som ikke er overholdt i dette tilfellet, sier fungerende fagdirektør, Hilde Pleym til NRK.

Sykehuset vil nå forsikre seg om at informasjon om hva som gjelder er godt kjent både for ledere og ansatte.

Reisen var klarert

Den koronasmittede ansatte hadde vært på en reise begrunnet i familiære forhold, og reisen var klarert med arbeidsgiver.

– Det har beklageligvis ikke vært presisert tydelig nok hvilke områder som gir karantene, forklarer Pleym.

Rutinen er at alle sykehusets ansatte som har vært utenfor landets grenser må avlegge negativ koronatest før de kan starte å jobbe igjen, opplyser St. Olavs hospital. Det skjedde også denne gangen.

– Den ansatte skulle vært i karantene, da vedkommende hadde vært i et «grått» land utenfor EU/EØS/Schengen. For reisende fra disse landene gjelder den generelle karanteneregelen om ti dager, opplyser Pleym i en pressemelding.

St. Olavs hospital HF er et av Norges største helseforetak og er en sammenslutning av alle offentlige sykehus i Sør-Trøndelag

SKULLE HA HATT KARANTENE: St. Olavs hospital opplyser at den ansatte skulle vært i karantene, da vedkommende hadde vært i et «grått» land utenfor EU/EØS/Schengen. For reisende fra disse landene gjelder den generelle karanteneregelen om ti dager

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Testet først negativt

Den ansatte testet negativt på den første testen etter hjemkomst. Dermed kunne vedkommende komme på jobb.

Personen testet så positivt på andre test, og ble deretter satt i karantene. Etter smitteoppsporing ble 18 ansatte og fire pasienter satt i karantene, fortalte sykehuset tirsdag.

Nå er smitteoppsporingen avsluttet, og alle ansatte og pasienter som har vært i kontakt med den ansatte har fått beskjed, opplyser sykehuset onsdag.

Ytterligere 21 i karantene

Også andre personer som har omgått den ansatte som testet positivt, har havnet i karantene:

– Det skal være 21 andre som er satt i karantene, som ikke er kolleger på sykehuset eller pasienter, opplyser Trondheims kommuneoverlege Tove Røsstad i en tekstmelding til NRK onsdag kveld.

Dermed er totalt 43 personer i karantene etter den ene positive testen.

– Informasjonssvikt

St. Olav-ansatte i karantene skal testes to ganger for korona, på dag 3 og 7 etter nærkontakt med smittet. Dersom begge tester er negative, kan de returnere til jobb på dag 7.

– Her har det vært en informasjonssvikt, da vedkommende skulle vært i karantene. Det viktige nå er at smittesporingen har avdekket alle vedkommende har vært i kontakt med på sykehuset, og at disse er satt i karantene. Sykehusdriften går som planlagt, og det er trygt å komme til St. Olavs hospital, sier Hilde Pleym.

Ansatt jobber på Østmarka

Den ansatte som har testet positivt jobber på Østmarka. Dette er en avdeling under St. Olavs hospital, divisjon psykisk helsevern.

– Vi vil ikke bidra til å skape mer usikkerhet, og går derfor ut med at den aktuelle ansatte med smitte jobber på Østmarka. Det er i den sammenheng viktig å understreke at det per nå ikke er smitte på Østmarka, kun karantener, opplyser fagdirektør Pleym.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 09.08.2020
346
Siste uke
15
Innlagt
256
Døde