Hopp til innhold

Koronasmitten øker i Trondheim, mens den går ned i resten av landet

Stadig færre smittes av covid-19 i Norge, men i en by har smitten økt betraktelig de siste ukene. Det er spesielt blant unge menn at smitten sprer seg raskt.

Korona-testing

FLERE TESTER POSITIVT: De siste to ukene har antall nye personer som har testet positivt på covid-19 doblet seg i Trondheim.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ifølge Folkehelseinstituttet har antall koronasmittede falt gjennom flere uker i de fleste fylkene. De første dagene i mai var det flest smittede i Oslo og Viken, etterfulgt av Trøndelag og Vestland.

Den pågående smitten i Trøndelag skyldes alene et økende antall smittetilfeller i Trondheim.

Sammenlignet med de to første ukene i april doblet nemlig antall nye koronasmittede personer seg de to siste ukene i april i Trondheim.

Per nå er det registrert 316 personer som har testet positivt i kommunen, og en person er innlagt på intensivavdelingen til St. Olavs hospital med koronavirus.

– I utgangspunktet, når jeg bare kikket på statistikken, så var jeg litt forundret, forteller fylkeslege i Trøndelag Jan Vaage.

Det var Adresseavisen som første omtalte saken.

Stadig flere yngre smittet

Da fylkeslegen fikk forklaringen på økningen av smittetilfeller fra Trondheim kommune ble han mindre bekymret.

Det viser seg at det er to spesielle miljøer som gjør at Trondheim skiller seg ut på smittestatistikken.

Det ene er en gruppe unge menn, der kommunen har måttet arbeide tett for å få til en forståelse av og kontroll over smitten, forteller kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

– Det er en omgangskrets, det kan man godt si. Den harde kjernen er unge menn, og så sprer smitten seg i miljøet, til deres familier og arbeidsplasser, sier hun.

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser nå at flere unge smittes av korona.

For første gang ligger aldersgruppen 20–29 år øverst i statistikken for nye tilfeller av koronasmitte, sett opp mot befolkningstallet.

De siste ukene har folk fra 90 år og oppover ligget øverst på lista

Mange smittede på sykehjem

Den andre gruppen smittetilfeller i Trondheim er tilknyttet Havsteinekra helse- og velferdssenter. Der ble flere beboere og ansatte smittet, og en beboer døde som følge av koronaviruset.

Her mener kommuneoverlege Røsstad at de har god kontroll over situasjonen.

Hun sier Trondheim kommune har fulgt opp hver enkelt av de smittede i miljøene med tett dialog – deriblant daglige telefonsamtaler.

– Vi har utarbeidet og forenklet skriftlig informasjon som sier veldig tydelig hva det betyr å være i karantene og isolasjon, og hva konsekvensene kan være hvis man ikke holder seg til de reglene som gjelder.

Forventer fortsatt økning

Samtidig som flere er bekreftet smittet i Trondheim har også flere blitt testet. De siste to uker har det blitt testet flest personer i forhold til folketallet i Trøndelag og Oslo.

Det har ha en sammenheng med økte smittetilfeller i Trondheim, sier fylkeslege Jan Vaage.

– Men i Trondheim har de nye registrerte smittede sammenheng med målrettet smitteoppsporing, sier han.

Og flere smittetilfeller er ikke til å unngå, sier Vaage.

– Så får vi se hvordan det går når vi gradvis åpner opp igjen. Vi må jo forvente at det kan bli litt økning i smitten, og viruset har jo ikke forsvunnet fra landet av den grunn.

Jan Vaage, fylkeslege

FORUNDRET: Fylkeslege Jan Vaage ble forundret da han så den store økningen i antall smittetilfeller i Trondheim, mens det gikk ned i resten av fylket og landet for øvrig.

Foto: Kari Anne Breivik Eldnes / NRK