Koronafast i Canada: Nå ønsker nordmenn å hjelpe Jens Kvernmo hjem

Villmarkingens problematiske hjemreise har skapt engasjement. Nå ønsker flere å hjelpe Kvernmo og hundene tilbake til Norge.

Jens Kvernmo

REISER SAMMEN: Jens Kvernmo (35) og hundene har vært i Canada i over ett år. Hjemreisen er vanskelig å gjennomføre på grunn av koronapandemien. Flyselskap ønsker ikke å fly med hunder om bord.

Foto: Eivind Stuevold / NRK

– Jeg synes det er synd at noen sitter koronafast, og ettersom jeg er så glad i hunder ønsker jeg å hjelpe, sier norskamerikanske Curtis.

Husly for både mann og hund

Han har norsk far, men flyttet til USA for 30 år siden. For tiden sitter han i vinterhuset sitt i Mississippi.

Det var der han leste artikkelen om at flyselskap nekter å fly Kvernmos to hunder på grunn av koronapandemien.

– Min første tanke var at Jens måtte til Norge for å ta seg av jobb- eller familiesaker, og så lenge hundene Bamse og Tarzan kommer overens med mine hunder, kan jeg passe dem så lenge det trengs.

Jens Kvernmo i Canada

EKSPEDISJON: Kvernmo skulle tilbringe ett år på ekspedisjon i Canada. Nå er han flere måneder på overtid og sliter med å få hundene med seg hjem til Norge.

Foto: Privat

Norskamerikaneren har tidligere bodd i Namdalen i Trøndelag. Derfor kjentes det litt ekstra nært og viktig å gi en hjelpende hånd til den trønderske eventyreren.

– Det er en lang tur ned hit, men han kan jo ta kanoen langs Mississippi- eller Missourielva om han ønsker det. Jeg har flere steder han kan besøke, og selv om det er en lang tur, så er både han og hundene hjertelig velkommen.

Redd han må reise uten hundene

NRK har vært i kontakt med flere som ønsker å hjelpe nordmannen, som er kjent fra blant annet å ha laget tv-programmer fra den norske villmarka.

Noen har også kontakter innen flybransjen og er villige til å sette piloter i sving for at 35-åringen og hundene skal få forflyttet seg i et ellers så koronastengt Canada.

Men fremdeles sitter Kvernmo i Canada uten returbillett. Nok en planlagt hjemreise har nettopp blitt avlyst. Nå begynner han å bli lei.

– Det har gått med mange uker bare på å planlegge hjemreisen, uten å få gjennomført den. Å bestille billetter er det verste jeg vet, så jeg har heldigvis fått hjelp fra et reisebyrå.

Jens Kvernmo

HUSROM: I Mississippi har Curtis en stor inngjerdet hage og en tomt på omtrent 20 mål. Her tar han gjerne mot besøk fra Jens og hundene.

Foto: Privat

I Canada uten visum

Visumet har gått ut og søknaden om et nytt er levert. Nå frykter han det verste: Å få avslag på søknaden og måtte reise hjem uten de firbeinte kameratene Bamse og Tarzan.

– Det går alltids bra med meg, men det er hundene jeg tenker på. Hundene gjør alt for meg, så jeg kan ikke gjøre noe mindre for dem.

Sjansen for at de må skilles er fortsatt liten, mener han. Derfor har han trua på at det ordner seg, tross utallige nedturer.

– Jeg ble tipsa om å haike med et fraktskip til Norge. Bare det hadde jo vært et eventyr, men på grunn av koronapandemien kan de ikke ha passasjerer om bord. Ellers er det mange som har undersøkt reiseruter som gjør at jeg kan få møtt og luftet hundene underveis.

Er havet eneste utveg?

At så mange ønsker å hjelpe til, betyr mye.

– Det er surrealistisk at folk i det hele tatt følger med på en fyr som meg, som er i en litt spesiell boble, så langt unna og inne i en skog. At de ønsker å hjelpe meg i tillegg er rørende.

Kvernmo lever godt i det nordvestlige Canada, men nå merkes det at ekspedisjonen er flere måneder på overtid.

At trønderen ønsker å vende snuten mot Norge er dermed langt fra en overdrivelse.

– Jeg vurderte å kjøpe meg en seilbåt, men så fant jeg ut at jeg er blakk, ikke kan å seile og at det er den verste årstiden å seile på. Tanken på å padle hjem til Norge har også slått meg, men det er nok heller ikke så lurt, ler han.

Jens Kvernmo i Canada

FISKET MYE: 35-åringen har fisket for en kommersiell fisker og tjent penger til mat og en pils i ny og ne.

Foto: Privat

Fantaserer om hjemkomsten

Håpet er å komme seg hjem før jul.

– Selv om det er dette jeg elsker å gjøre, er det lurt å ta del i det siviliserte samfunnet av og til også. En aldri så liten realitetssjekk skader nok ikke, etter å ha levd i skogen med urbefolkningen i mange måneder.

Hvordan de neste dagene vil bli er foreløpig usikkert. Men at Kvernmo har muligheten til å få husrom hos amerikanske Curtis har i hvert fall gitt han en liten trygghet.

– Jeg har også begynt å tenke på hvordan det vil føles når både hundene og jeg omsider setter føttene på norsk jord igjen. Det vil nok være en kjempestor boble som sprekker og et spesielt øyeblikk. Jeg ser frem til det nå.