Normal

Kornbønder skal få hjelp

Kornbønder på Innherred som sliter økonomisk og mentalt som følge av dårlige avlinger på grunn av det dårlige været, skal nå få kommunal hjelp.

Dam i kornåker i Trøndelag

Regnværet har ført til store økonomiske tap for bøndene i Nord-Trøndelag.

Foto: Frank Almås/NRK

Bjørn Iversen

Ordfører Bjørn Iversen er bekymret for bøndene i Verdal.

Foto: Magnhild Øwre / NRK

– Problemet er såpass stort at jeg mener det er underkommunisert i media hittil, sier ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, til avisa Innherred.

Han møtte landbruksorganisasjonene før helga for å diskutere situasjonen i næringa. Nord-Trøndelag opplever det som trolig er det verste kornåret noensinne.

Aldri opplevd noe lignende

Enkelte bønder vil tape opp mot 100.000 kroner, ifølge assisterende landbruksdirektør i fylket, Anstein Lyngstad. Han har tidligere sagt til NRK at de aldri har opplevd noe lignende. Nord-Trøndelag bondelag anslår at kornbøndene i fylket tilsammen vil tape 40 millioner kroner.

– Det er ingen som kan huske et så dårlig år for kornproduksjon i deler av fylket, har Lyngstad tidligere uttalt. Mange bønder fikk ikke sådd på grunn av mye regn og kulde.

Det meste av arealet til Verdals 225 kornprodusenter ble til slutt sådd forrige helg, men så sent har ikke kornet vært plantet tidligere, ifølge avisa Innherred. Selv om frøene er i jorda, er situasjonen alvorlig fordi hele produksjonen er forsinket.

Glissen kornåker

Glisne og usådde kornåkre er blitt et vanlig syn i Nord-Trøndelag denne sommeren.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Må ikke undervurdere den mentale biten

Men økonomien er ikke det eneste problemet for bøndene. Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, mener den mentale påkjenningen er tøff for mange. Nettopp kombinasjonen av psykiske belastninger og økonomiske konsekvenser gjorde at han tok iniativ til forrige ukes møte med næringa.

– Vi må passe på å ikke undervurdere den mentale biten de går igjennom. Det kan føles meningsløst, og gårbrukere er som regel ganske alene på jobb, sier han til Innherred.

Asbjørn Helland

Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag bondelag mener situasjonen for kornbøndene vil få ringvirkninger også for næringsliv og samfunnet forøvrig.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Kommunen skal nå i dialog med bøndene for å tilby både økonomisk og agronomisk rådgiving, og også Sparebank 1 Midt-Norge og Aasen sparebank vil stille opp.

I neste uke skal det være et tilsvarende møte i Levanger. Leder i Nord-Trøndelag bondelag har tidligere uttalt at mange bønder har det tøft som følge av uåret.

– Dette er en fortvilende situasjon for bonden. Det er psykisk tøft ikke å kunne gjøre den jobben som skal til.